Reizen naar

Namibië

Namibië is een land dat je betovert met zijn adembenemende landschappen, levendige culturen en een indrukwekkende diversiteit aan wilde dieren. Of je nu droomt van de picture perfect duinen in het zuiden, of op zoek bent naar de iconische dieren in Etosha National Park in het noorden, Namibië heeft het allemaal.

Namibië een bestemming die je niet snel zult vergeten, met tal van mooie plekken om te ontdekken van eindeloze woestijnen tot bruisende markten en nog zo veel meer.

Om jouw reisplannen wat makkelijker te maken, hebben we onze ervaringen en tips gebundeld in onze blogposts. Je zult snel zien waarom Namibië op iedere reiziger zijn bucketlist thuishoort!

The two of us standing on both sides of a dead tree on a white clay ground. In the background you see a red sand dune and the sun shining right over the sand dune.

De beste reistijd voor Namibië

Als je een reis naar Namibië plant, is het belangrijk om te weten dat dit prachtige land op het zuidelijk halfrond ligt. Dat betekent dat de seizoenen precies tegengesteld zijn aan die van het noordelijk halfrond.

De beste tijd om Namibië te verkennen is van mei tot oktober, tijdens de lokale wintermaanden. In deze periode zijn de temperaturen koeler en an aangenamer en kun je droge, zonnige dagen verwachte. Dit droge seizoen is bovendien ideaal om wilde dieren te spotten, omdat de vegetatie dunner is en dieren zich verzamelen bij waterbronnen.

Houd er rekening mee dat juni/juli tot oktober/november het hoogseizoen is voor toerisme. Tijdens deze maanden is Namibië populairder dan ooit, wat resulteert in grotere drukte en hogere prijzen.

Ben je op zoek naar een rustigere en betaalbaardere ervaring? Dan raden we je aan om naar Namibië te reizen tijdens het schouderseizoen, in april en mei. Het weer is dan nog steeds aangenaam, de natuur is vaak prachtig groen na het regenseizoen, en je geniet van minder toeristen én lagere prijzen. Kortom, wij vinden dit de beste reistijd voor Namibië.

Wat is de officiële munteenheid in Namibië?

In Namibië betaal je met de Namibische dollar (NAD), maar je zult al snel merken dat ook de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) veel gebruikt wordt. Beide valuta hebben dezelfde waarde en worden door elkaar gebruikt, dus het kan zomaar gebeuren dat je wisselgeld deels in randen wordt gegeven.

Hoewel je op best wel wat plekken gewoon met een creditcard kunt betalen, is het verstandig om altijd wat contant geld bij je te hebben. Dit is handig voor kleine aankopen, fooi of situaties waarin elektronische betalingen niet mogelijk zijn.

Je vindt geldautomaten in grotere steden zoals Windhoek en Swakopmund, waar je gemakkelijk contant geld kunt opnemen. Maar houd er rekening mee dat geldautomaten zeldzaam zijn in afgelegen gebieden. Zorg er daarom voor dat je voldoende cash bij je hebt als je deze regio’s gaat verkennen.

Welke taal spreken ze in Namibië?

De officiële taal in Namibië is Engels. Hoewel Engels de enige officiële taal is in Namibië, spreekt slechts 3% Engels met elkaar. De meest voorkomende taal is Oshiwambo, terwijl Afrikaans de meest begrepen nationale taal is. Het grootste deel van de blanke bevolking spreekt ook Duits of Afrikaans.

Is reizen naar Namibië veilig?

Namibië staat bekend als een veilige en gastvrije bestemming voor reizigers, ondanks het relatief hoge criminaliteitscijfer. Tijdens onze reis hebben we ons nooit onveilig gevoeld, maar het is wel belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voor een onbezorgde ervaring.

De meeste reizen naar Namibië verlopen probleemloos, maar hier zijn een paar handige tips:

  • Blijf alert in steden en townships: Grote stadscentra zoals Windhoek vragen om extra waakzaamheid, vooral in drukke gebieden.
  • Bescherm je waardevolle spullen: Laat geen waardevolle spullen zichtbaar in je auto liggen en berg ze veilig op in een hotelkluis als dat mogelijk is.
  • Vermijd reizen na zonsondergang: De wegen in Namibië kunnen uitdagend zijn in het donker, en veiligheid gaat voorop. Ook wildlife is meer actief 's nachts op de wegen. Door overdag te rijden is de kans op aanrijdingen met wild een pak kleiner.
  • Houd het simpel: Loop niet rond met opvallende sieraden, dure gadgets of grote hoeveelheden contant geld.
  • Wees alert op zakkenrollers: Vooral op drukke plekken is het verstandig om je tas en andere bezittingen goed in de gaten te houden.
Is kraantjeswater veilig om te drinken in Namibië?

Het is veilig om kraanwater te drinken in Namibië. Houd er wel rekening mee dat het land kampt met een groot watertekort. Gebruik water dus altijd spaarzaam!

Is er een dresscode in Namibië?

Er is niet echt een dresscode voor Namibië. Over het algemeen kun je zeggen dat de dresscode casual en vaak westers is.

Het kan erg warm zijn in Namibië, dus zorg ervoor dat je lichte stoffen kleding meeneemt.

Hoe blijf ik bereikbaar in Namibië?

Omdat Namibië een Afrikaans land is, tellen Europese roamingkosten niet mee. Je kunt een lokale SIM-kaart van MTC op het vliegveld of in Windhoek krijgen (dit is een pak goedkoper tov het vliegveld). Of je kunt vooraf een Esim aanschaffen. Airalo kunnen we hiervoor erg aanbevelen.

Is het gebruikelijk om af te dingen in Namibië?

Afdingen is vrij gebruikelijk in Namibië op lokale markten. In deze omgevingen wordt het vaak verwacht en geaccepteerd om met verkopers over prijzen te onderhandelen. Het is altijd een goed idee om respectvol om te gaan met afdingen en voorbereid te zijn op zowel succesvolle onderhandelingen als situaties waarin de prijs mogelijk niet flexibel is. Overdrijf niet met afdingen en houd in gedachten dat een klein bedrag voor jou veel kan zijn voor de verkoper.

Het is niet standaard om af te dingen in winkels met vaste prijzen.

Geef ik fooi in Namibië? En hoeveel?

Fooi geven is gebruikelijk in Namibië en wordt heel erg gewaardeerd, vooral in de dienstverlenende sector. Hoewel het niet verplicht is, wordt het gezien als een teken van waardering voor goede service. Hier zijn een paar richtlijnen om je op weg te helpen:

  • Restaurants, cafés en bars: Het is gebruikelijk om een fooi van 10%-15% van de rekening te geven, afhankelijk van de kwaliteit van de service.
  • Hotels: Personeel dat extra diensten verleent, zoals bagage dragen of je kamer schoonmaken, kun je een fooi geven van 10-20 Namibische dollar (NAD) per service.
  • Tankstations: Benzinepompmedewerkers bieden vaak extra diensten aan, zoals het schoonmaken van je ruiten, het controleren van je olie of bandenspanning. Een kleine fooi van 5-10 NAD is hier gebruikelijk en wordt erg gewaardeerd.
Welke stekker heb ik nodig in Namibië?

De meeste stopcontacten in Namibië zijn van het type D en M. De standaardspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz.

In welke tijdzone ligt Namibië?

De tijdzone in Namibië is GMT+2.