Overzicht
Hey daar! We willen je graag laten weten dat deze blogpost mogelijk affiliate links bevat. Dat betekent dat als jij iets koopt via deze links, wij een kleine commissie ontvangen zonder extra kosten voor jou. Dit helpt ons om deze blog draaiende te houden en jou van nog meer toffe tips en gidsen te voorzien. Bedankt voor je support!
Het verhaal achter Kolmanskop
In 1908, terwijl spoorwegarbeider Zachariahs Lewala zijn werk deed, stuitte hij op iets dat op een diamant leek. Hij gaf het aan zijn Duitse baas, August Stauch, die het liet controleren door een bevriende mijningenieur. Het bleek een echte diamant te zijn. Al snel verspreidde het nieuws zich en stroomden Duitse mijnwerkers naar het gebied.
Zo ontstond Kolmanskop, dat zich razendsnel ontwikkelde tot een rijk en luxueus dorp midden in de woestijn. Dankzij de diamantkoorts had het stadje in 1911 al elektriciteit, een school, een ziekenhuis, een ijsfabriek, een sporthal en zelfs de eerste röntgenmachine in het zuiden van Afrika!
In Kolmanskop lagen de diamanten letterlijk voor het oprapen, waardoor de mijnwerkers elke nacht rijker werden. Dit ging de Duitse autoriteiten niet onopgemerkt voorbij. Ze besloten strenge maatregelen te nemen en verklaarden een groot deel van de zuidelijke kuststrook tot een “Sperrgebiet” (beperkt gebied), waar alleen een Berlijns bedrijf toegang kreeg om naar diamanten te zoeken.
De diamantwinning werd al snel geïndustrialiseerd, wat leidde tot een snelle uitputting van de grond. Tegen 1930 waren de diamanten in Kolmanskop zo goed als op. Toen in 1928 grotere diamanten verderop aan de kust werden gevonden, verhuisde iedereen, inclusief de machines, naar die nieuwe locatie. In 1956 werd Kolmanskop volledig verlaten en overgeleverd aan de woestijn.
In 2002 kreeg een reisorganisatie de taak om Kolmanskop te beheren als toeristische bezienswaardigheid. Nu kun je zelf door het Sperrgebiet dwalen en dit bijzondere stukje geschiedenis ontdekken!
Geen tijd om te lezen?
Bewaar deze post op Pinterest!
Openingsuren, toelatingen, prijzen en tours
Openingsuren
Kolmanskop is dagelijks geopend van 08:00 tot 13:00 uur.
Prijzen en toelatingen
- Standaard bezoek
– Volwassenen: 130 NAD pp
– Kinderen (6-14): 50 NAD pp - Groep Tours (6 to 29 personen): 170 NAD pp
- Amateur fotografie toelating: 330 NAD pp
Met deze vergunning krijg je van 6:00 tot 19:00 uur toegang tot Kolmanskop, perfect voor het vastleggen van de magische zonsopgang en zonsondergang. Na aankoop ontvang je de toegangscode voor de poort.
Algemene en groepsvergunningen kun je online aankopen, bij de ingang van Kolmanskop zelf of bij Desert Deli in Lüderitz. Voor fotovergunningen kun je terecht bij de poort, maar zorg ervoor dat je deze minstens een dag van tevoren haalt.
Begeleide tours en audio tours
- Elke dag, behalve op Kerstmis en Nieuwjaarsdag, kun je deelnemen aan rondleidingen in het Engels en Duits, die vertrekken vanaf het hoofdgebouw waar ook de Coffee Shop is. De tour duurt 45-60 minuten en is inbegrepen bij de toegangsprijs.
– Maandag t/m zaterdag: 09.30 uur en 11.00 uur
– Zondag en feestdagen: 10.00 uur - Groepen van 6 of meer kunnen meedoen aan de standaardtour of een privétour boeken op een ander tijdstip.
- Je kunt ook een gratis VoiceMap-voucher krijgen en de VOICEMAP-APP downloaden via de Kolmanskop-website om de tour in je eigen tempo te volgen.
Een bezoek aan Kolmanskop
In Kolmanskop zijn er veel gebouwen om te verkennen, en ze liggen soms best ver uit elkaar. Voorzie daarom zeker minstens twee uur om de stad goed te ontdekken.
Je vindt er allerlei soorten gebouwen die aantonen wat voor rijke geschiedenis dit stadje heeft gekend. Naast de arbeiderswoningen kun je door de ijsfabriek, de dokterspraktijk en de sporthal wandelen. Enkele van onze favoriete gebouwen waren de slagerij, het ziekenhuis, de school en het huis van de architect en ingenieur. Elk gebouw heeft echter zijn eigen mysterieuze sfeer en het ene gebouw is al wat meer vervallen dan het andere, waardoor het moeilijk is om een favoriet te kiezen.
Aan de noordkant van het dorp vind je de grotere gebouwen, die vaak in iets betere staat zijn dan de kleinere huizen in het zuidelijke deel. Ze zijn meestal ook beter toegankelijk in vergelijking met de met zand gevulde huizen aan de andere kant van het dorp, waar je misschien door de deuren over de torenhoge zandhopen heen moet kruipen. Soms kun je zelfs alleen via een raam een gebouw binnengaan, omdat het al meer op een deur lijkt als het zand hetzelfde niveau heeft bereikt.
Wees voorzichtig, want er zijn behoorlijk wat ramen kapot en je zult dus wat glas tegenkomen. Door de staat van sommige gebouwen zijn niet alle daken meer in topconditie. Er is daarom soms instortingsgevaar en het betreden van de gebouwen is altijd op eigen risico.
Boek jouw vervoer in Namibië nu!
Beste reistijd
Je kan Kolmanskop het hele jaar door bezoeken. De temperaturen zijn het prettigst in de wintermaanden van mei tot oktober, maar zelfs in de hete zomermaanden kun je altijd wat verkoeling vinden in de huizen. Wil je de hitte vermijden? Ga dan vroeg in de ochtend.
Voor de mooiste foto’s zijn zonsopgang en zonsondergang perfect, maar daarvoor heb je wel een fotovergunning nodig. Geen zorgen als je die niet wilt aanschaffen; overdag kun je ook prachtige foto’s maken, vooral in de grotere gebouwen.
Wil je de drukte vermijden? Bezoek Kolmanskop dan tussen 8.00 en 9.00 uur, net voor de meeste bezoekers rond 9.30 uur arriveren voor de tour. De meeste mensen blijven tot ongeveer 13.00 uur in de buurt van het museum en de parkeerplaats.
Waar overnachten
Er zijn geen accommodaties in Kolmanskop zelf. Het dichtstbijzijnde dorp is Lüderitz, waar je een paar b&b’s en hotels vindt om te overnachten. Met een tent of daktent kan je verblijven op de Shark Island camping (300 NAD pp/nacht).
Tips voor een bezoek aan Kolmanskop
Breng zonnecrème, een hoed en een zonnebril mee
De verschillende gebouwen liggen soms op enige afstand van elkaar. Neem daarom zonnebrandcrème, een hoed en een zonnebril mee voor de stukken waar je in de zon moet lopen.
Begin je dag vroeg
Als je de dag vroeg begint, zijn de temperaturen nog aangenaam en zijn er minder mensen.
Breng water en snacks mee
Kolmanskop is groter dan je denkt en je kunt er aardig wat tijd doorbrengen. Neem voldoende water en snacks mee. Er is ook een restaurant waar je wat kunt drinken en een hapje kunt eten.
Veiligheid
De gebouwen van Kolmanskop verkeren in verschillende stadia van verval, wat betekent dat plafonds, vloeren, trappen en muren op elk moment kunnen instorten. Je betreedt de gebouwen dan ook op eigen risico. Let goed op kapotte ramen met glas en kijk waar je loopt, want er kunnen verroeste spijkers, metalen stukken en glasscherven op de grond liggen. Het is daarom sterk aan te raden om dichte schoenen te dragen voor je eigen veiligheid.
Geen nachtfotografie
Kolmanskop ligt in het diamantgebied (Sperrgebiet/Beperkt gebied). Nachtfotografie is daarom niet toegestaan.
Neem een sjaal mee en bescherm je camera-uitrusting
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat er in Kolmanskop veel zand is. Op winderige dagen kan dit opwaaien. Neem daarom een sjaal mee om je gezicht te beschermen, maar ook om het zand van je camera-apparatuur te vegen en te beschermen.
Win-Win for everyone
Did you know that, if you buy or book something through our links, we receive a small commission?
However, you still pay the same and therefore have no extra costs! So a win-win for everyone. This way, we can continue to add even more travel inspiration and tips to this blog for your next adventure. Thanks a lot!
Thank you for visiting our blog
We hope you find our free travel guides and tips useful. If you want, you can support us virtually by ‘buying us a coffee‘.
Every contribution, no matter how small, is greatly appreciated and will help us continue to share our passion with you and grow this blog.
Win-Win for everyone
Did you know that, if you buy or book something through our links, we receive a small commission?
However, you still pay the same and therefore have no extra costs! So a win-win for everyone. This way, we can continue to add even more travel inspiration and tips to this blog for your next adventure. Thanks a lot!