Reizen, fotografie & vanlife

Europa

Tips en trucs

Plan je reis

Laatste reistips

Hulpmiddelen voor reizen

Vanlife tips & trucs

Plan je reis

Over ons

nieuwsbrief

Marokko

Marokko is een land als geen ander, met een rijke en diverse cultuur, adembenemende landschappen en een fascinerende geschiedenis. Van bruisende steden tot eindeloze woestijnen, Marokko is een reisbestemming die voor elk wat wils biedt. Dus bereid je voor om een van de boeiendste bestemmingen ter wereld te verkennen en de bezienswaardigheden, geluiden en smaken van Marokko te ontdekken.

Reisgidsen over Marokko

Beste reistijd

De beste periode om naar Marokko te reizen hangt af van wat je wil zien en doen tijdens je reis. Marokko heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat. Over het algemeen is de beste tijd tijdens herfst (september tot november) of het begin van de lente (maart en april). Tijdens deze perioden zijn de temperaturen aangenamer en kan je de extreme warmte en drukte van de zomer vermijden. 

Als je de steden van Marokko wil bezoeken, zoals Marrakesh en Fez en je wil de drukte vermijden, dan raden we je aan om in de wintermaanden van november tot februari te gaan. Deze maanden zijn het goedkoopst, maar weet dat het na zonsondergang wel heel erg kan afkoelen.

Als je de prachtige stranden en badplaatsen van Marokko wil bezoeken, dan kan je het beste van juni tot september gaan. De temperaturen zijn dan warm en het water ideaal om te zwemmen. Bereid je wel voor op de drukte, want dit is midden in het hoogseizoen.

Als je wil gaan wandelen en het Atlasgebergte wil verkennen, kan je het beste van september tot november of van maart to mei gaan, wanneer de temperaturen mild zijn en het landschap op z’n mooist.

Praktische info

De officiële taal in Marokko is Arabisch. De unieke mix van Berberse, Afrikaanse, Arabische en Europese invloeden in het land heeft geresulteerd in de ontwikkeling van hun eigen Arabisch dialect, Darija, dat in het hele land gesproken wordt. Daarnaast worden Frans en Engels ook veel gesproken in Marokko en veel Marokkanen zijn tweetalig in zowel Arabisch als Frans.

De officiële munteenheid in Marokko is de Marokkaanse Dirham (MAD). Je kan met creditcard betalen in grotere restaurants, hotels en winkels maar niet overal. Vooral niet in de souks en op de markten. Het is daarom altijd handig om genoeg cash geld bij je te hebben, ook om fooi te geven. Op sommige plaatsen kan je ook met euro’s betalen. Je vindt geldautomaten in de meeste toeristische gebieden en/of grote steden waar je geld kan afhalen.

Omdat Marokko een Afrikaans land is, tellen Europese roamingkosten niet mee. We raden je daarom aan om een lokale simkaart te kopen (bijvoorbeeld op de luchthaven). Dit zal je veel goedkoper uitkomen dan je eigen mobiele data te gebruiken.

De meeste stopcontacten in Marokko zijn van het type C en E. De standaardspanning is 220V en de frequentie is 50Hz.

Marokko is over het algemeen een veilig land om naartoe te reizen. Maar je moet wel oppassen voor zakkenrollers en oplichters.

De tijdzone in Marokko is GMT+1, behalve tijdens de Ramadan. Dan is de tijdzone GMT.

Vind hier de goedkoopste vluchten naar Marokko

Hoofdstad

Rabat

Inwonersaantal

± 38.000.000

Munteenheid

Marokkaanse Dirham (MAD)

Officiële taal

Arabisch

Links- of rechtsrijdend

Rechts

Landcode

+212

Stopcontacten

C en E

Tijdzone

GMT+1
Ramadan: GMT

Het weer

Rabat
onbewolkt
94%
2%
17°C
18°
16°
16°
vr
19°
Zat
20°
Zon
21°
Mon
21°
Tue

Reistips

Het geven van fooi is gebruikelijk in Marokko en wordt gewaardeerd in veel servicegerichte sectoren, zoals restaurants, cafés en bars. In restaurants rond je gewoonlijk de rekening af of geef je een fooi van ongeveer 7-10% van de totale rekening. In andere situaties is een goede vuistregel om 20MAD per dag per persoon fooi te geven.

Het is ook gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs van een product. Door af te bieden kost een product je vaak minder dan wat ze er oorspronkelijk voor vroegen.

Drink geen kraantjeswater. Drink alleen water uit flessen om zeker niet ziek te worden.

In Marokko zijn de kledingvoorschriften conservatief, vooral voor vrouwen. Je kan je het beste bescheiden kleden en je armen en benen bedekken, vooral als je religieuze plaatsen of landelijke gebieden bezoekt. In de steden, vooral in toeristische gebieden, is de dresscode wat vrijer en is kleding in onze westerse stijl meer acceptabel. Het is echter nog steeds aangeraden om je bescheiden te kleden en de plaatselijke gewoonten en tradities te respecteren.

Er wordt vaak geprofiteerd van toeristen. Je moet goed opletten voor verschillende oplichtingspraktijken en mensen verwachten dat je voor alles betaald. Een veelvoorkomende oplichtingspraktijk is dat iemand je benadert wanneer je op zoek bent naar een bepaalde plaats. Ze bieden je aan om de weg te wijzen, en vragen dan later om geld.