Reizen, fotografie & vanlife

Europa

Tips en trucs

Plan je reis

Laatste reistips

Hulpmiddelen voor reizen

Vanlife tips & trucs

Plan je reis

Over ons

nieuwsbrief

Zuid-Afrika

Het land waar wij tot nu toe het meest door verrast zijn, is waarschijnlijk Zuid-Afrika. Dit land is vol met adembenemende landschappen, levendige culturen en fascinerende wilde dieren. Van de iconische Tafelberg tot het wildlife spotten in het Kruger National Park, er is bijna niets dat dit land niet heeft. Naast alle beroemde bezienswaardigheden, word je ook overspoeld met cultuur, unieke ervaringen om elke hoek en steeds veranderende landschappen terwijl je het land doorkruist.

 

Het is een enorm land met heel veel interessante dingen om te zien en te doen. Om jou op weg te helpen bij het plannen van je reis, hebben we al onze ervaringen neergeschreven in onze Zuid-Afrika blogposts. Maak je klaar om je onder te dompelen in dit ongelooflijk mooi en fascinerend land!

Reisgidsen over Zuid-Afrika

Beste Reistijd

Zuid-Afrika is een bestemming waar je het hele jaar door naartoe kan, maar de beste tijd hangt af van wat je er wil zien en doen. Het is wel belangrijk om te weten dat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, dus de seizoenen er tegenovergesteld aan die van bij ons op het noordelijk halfrond.

Over het algemeen is de beste tijd om Zuid-Afrika te bezoeken van mei tot oktober. Tijdens deze Zuid-Afrikaanse wintermaanden kan je rekenen op aangename temperaturen en minder regen, omdat deze periode het regenseizoen is. Het is ook de beste tijd om wilde dieren te spotten, omdat er minder begroeiing is en je dus beter zicht hebt.

Als je de Zuid-Afrikaanse stede wil bezoeken, hangt het ervan af welke stad je juist wil bezoeken.
Voor Kaapstad is de zomer de bester periode, van november tot maart. Deze periode biedt warm en zonnig weer, perfect om te genieten van de prachtige stranden en buitenactiviteiten van de stad. Het is echter ook het hoogseizoen voor toeristen, dus verwacht grotere menigtes en hogere prijzen. Als alternatief kan je ook in de lente- of herfstmaanden (september tot oktober en april tot mei) gaan, wanneer het weer nog aangenaam is, maar er minder toeristen zijn.
Johannesburg kan je eigenlijk op elk moment van het jaar bezoeken. Het heeft het hele jaar door een mild en gematigd klimaat, maar de lente en de herfst (september tot november en maar tot mei) zijn het aangenaamst. De zomermaanden (december tot februari) kunnen heel warm en vochtig zijn, terwijl de wintermaanden (juni tot augustus) kouder kunnen zijn, vooral ‘s avonds.

Omdat Zuid-Afrika zo’n groot land is, liggen de steden ver uit elkaar. Daarom kan er een groot verschil zijn in het weer. Daarom is het aangeraden om de weersvoorspellingen te controleren voor je vertrek zodat je zeker de juiste kleding mee hebt!

Praktische Info

Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Zulu, Xhosa, Sepedi, Swazi, Sesotho, Setwana, Xitsonga, Tshivenda en Ndebele. Er wordt door veel inwoners Engels gesproken en begrepen, vooral door degene die werkzaam zijn in de toeristische sector en overheidsinstellingen.

De officiële munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) en je kan met creditcard betalen in grotere restaurants, hotels en winkels, maar niet overal. Het is daarom altijd handig om genoeg cash geld bij je te hebben, ook om fooi te geven. Soms is het ook niet mogelijk om met de kaart te betalen vanwege load shedding*. Je vindt geldautomaten in de meeste toeristische gebieden en/of grote steden waar je geld kan afhalen.

Omdat Zuid-Afrika een Afrikaans land is, tellen Europese roamingkosten hier niet. We raden je daarom aan om ter plaatse een lokale simkaart (bijvoorbeeld op de luchthaven) te kopen. Dit zal je veel goedkoper uitkomen dan je eigen mobiele data te gebruiken.

De meeste stopcontacten in Zuid-Afrika zijn van het type D. De standaardspanning is 220V en de frequentie is 50 Hz. Type D is een stopcontact dat in Europa niet voorkomt, dus het is heel belangrijk dat je een reisstekker voorziet!

Veiligheid in Zuid-Afrika is een belangrijke overweging voor reizigers. Ondanks dat Zuid-Afrika een hoog misdaadcijfer heeft, is het risico op gewelddadige misdrijven tegen toeristen in de belangrijkste toeristische gebieden over het algemeen laag. De meeste bezoeken verlopen probleemloos verlopen, maar het is toch belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen voor een veilige reis.
Wees vooral alert in grote stadscentra en stedelijke gebieden. Probeer te voorkomen dat je in het donker reist en dure spullen of grote hoeveelheden cash geld laat zien. Houd je spullen in de gaten en let op voor zakkenrollers.
Wij hebben ons nooit onveilig gevoeld in Zuid-Afrika, maar we zijn altijd voorzichtig geweest en hebben risicovolle situaties vermeden. Naar onze mening is Zuid-Afrika niet gevaarlijker dan welk ander land dan ook, zolang je je gezond verstand gebruikt.

De tijdzone in Zuid-Afrika is GMT+2.

Wat is 'load shedding' en waarom is het ook belangrijk voor reizigers in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika heeft te maken met 'load shedding'. Dit wil zeggen dat de elektriciteit bewust wordt uitgezet in bepaalde gebieden volgens een bepaald schema, om het elektriciteitsnetwerk niet te overbelasten. Het helpt een volledige black out in heel het land te voorkomen. Op sommige plaatsen gebruiken ze alternatieve energiebronnen, zoals generatoren, tijdens zo'n load shedding. Wanneer dit niet het geval is, moet je hier zeker aan denken bij het maken van je planning, bijvoorbeeld wanneer je kan koken of je elektrische toestellen kan opladen. Dit is zeker iets waarmee je rekening moet houden wanneer je naar Zuid-Afrika reist. 

Vind hier de goedkoopste vluchten naar Zuid-Afrika

Hoofdstad

Kaapstad, Johannesburg en Pretoria

Inwonersaantal

± 60.000.000

munteenheid

Zuid-Afrikaans Rand (ZAR)

Officiële talen

Afrikaans, Engels, Zulu, Xhosa, Sepedi, Swazi, Sesotho, Setwana, Xitsonga, Tshivenda en Ndebele

LInks- of rechtsrijdend

Links

Landcode

+27

Stopcontacten

D

Tijdzone

GMT+2

Het weer

Kaapstad
licht bewolkt
90%
2.6km/h
40%
13°C
13°
11°
13°
vr
13°
Zat
12°
Zon
14°
Mon
13°
Tue

Reistips

Over het algemeen wordt er in Zuid-Afrika verwacht dat je fooi geeft. Voornamelijk in veel servicegerichte sectoren zoals restaurants, cafés en bars is dit gebruikelijk. Hoewel het geven van fooi niet verplicht is, wordt dit toch als een gangbare praktijk beschouwd om waardering te tonen voor een goede service, waar ze vaak ook echt wel hun best voor doen.
– In restaurants wordt er gewoonlijk een fooi van ongeveer 10% to 15% van de rekening gegeven. Sommige restaurants brengen echter deze servicekost al in rekening, dus controleer altijd even je rekening. Als deze kost al is inbegrepen, is een extra fooi niet altijd nodig, tenzij je echt heel tevreden bent.
– In hotels is het gebruikelijk om een fooi te geven aan het hotelpersoneel dat iets voor je doet, zoals het dragen van bagage of het schoonmaken van je kamer. Een kleine fooi van rond de 10 tot 20 ZAR is hiervoor gepast.
– Bij benzinestations wordt er voor jou getankt en maken ze ook je voorruit proper. Indien nodig controleren zij ook je bandenspanning en olie. In deze situatie geeft men gewoonlijk een fooi van 5-20 ZAR.

Afbieden komt relatief vaak voor in bepaalde situaties in Zuid-Afrika, vooral op kleine marktjes, vlooienmarkten en in sommige toeristische gebieden. Hier wordt er vaak verwacht dat je  met de verkoper onderhandelt over de prijs. Maar in tegenstelling tot andere landen waar afbieden echt een ding is, beginnen ze hier niet met belachelijk hoge prijzen om vanaf te onderhandelen. Het is altijd een goed idee om het afbieden met respect te benaderen en voorbereid te zijn op zowel een positieve reactie als op verkopers die niet bereid zijn hun prijs te laten zakken.

In grotere steden is het veilig om kraantjeswater te drinken. In meer landelijke gebieden is niet al het kraantjeswater veilig voor consumptie.

In Zuid-Afrika zijn de kledingvoorschriften over het algemeen casual.

Oplichting komt regelmatig voor in Zuid-Afrika. Enkele veelvoorkomende vormen van oplichting in Zuid-Afrika zijn fraude met geldautomaten, niet-officiële gidsen, zakkenrollers en straatbedelaars. Let hier altijd goed voor op.