
Jordanië, een land van oude wonderen, adembenemende landschappen en heerlijk eten. Hier kan je je innerlijke Indiana Jones loslaten en oude ruïnes verkennen, als een kurk op de Dode Zee drijven en zoveel falafel eten als je maar will. Het is een land waar geschiedenis en moderniteit samenkomen, waar ezels de weg delen met luxe auto’s, en waar je nooit zonder thee of shisha komt te zitten. Maak je klaar voor een wilde rit door een van de meest betoverende bestemmingen in het Midden-Oosten.
De beste tijd om Jordanië te ontdekken is tijdens de lente (maart tot mei) en herfst (september tot november). Het weer is dan aangenaam en de landschappen zijn dan op hun mooist. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen mild en valt er weinig regen, waardoor het de ideale tijd is voor buitenactiviteiten zoals wandelen, sightseeing en het verkennen van oude ruïnes.
In de zomermaanden (juni tot augustus) kunnen de temperaturen in Jordanië oplopen tot meer dan 38°C, vooral in de woestijngebieden. hoewel dit een goed moment kan zijn om te zwemmen in de Rode Zee, kan het een uitdaging zijn om andere delen van het land te verkennen in de extreme hitte.
De winter (december tot februari) kan koud zijn, vooral in de noordelijke regio’s, met af en toe zelfs sneeuw. Het kan echter ook een goed moment zijn om te bezoeken voor degenen die van winteractiviteiten houden, zoals skiën en snowboarden.
De officiële taal in Jordanië is Arabisch. Maar Engels wordt ook veel gesproken, vooral in de steden.
De officiële munteenheid is Jordanië is de Jordaanse Dinar (JOD). Je kan met creditcard betalen in grotere restaurants, hotels en winkels, maar niet overal. Het is daarom altijd handig om genoeg cash bij te hebben, ook om fooi te geven. Je vindt geldautomaten in de meeste toeristische gebieden en/of grote steden waar je geld kan afhalen.
Omdat Jordanië een Afrikaans land is, tellen de Europese roamingkosten niet. We raden je daarom aan om een lokale simkaart te komen (bijvoorbeeld op de luchthaven). Dit zal je een pak goedkoper uitkomen dan je eigen mobiele data te gebruiken.
In Jordanië vind je vijf soorten stopcontacten: C, D, F, G en J. Ze hebben een standaardspanning van 230V en een frequentie van 50Hz.
Jordanië is over het algemeen een veilig land om te reizen met een laag misdaadcijfer. Maar je moet wel oppassen voor zakkenrollers en oplichters, vooral in drukke toeristische gebieden. Er zijn bepaalde gebieden in het land die als gevoeliger of instabieler worden beschouwd, vooral in de vuurt van de grenzen met Syrië en Irak. Het is dan ook afgeraden om te reizen naar deze gebieden.
De tijdzone in Jordanië is GMT+3.
Amman
± 11.200.000
Jordaanse Dinar (JOD)
Arabisch
Rechts
+962
C, D, F, G en J
GMT+3
Fooi geven is niet verplicht, maar wordt over het algemeen wel gewaardeerd in Jordanië, vooral in de dienstverlenende sector.
– In restaurants is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% van de rekening te geven als er nog geen servicekosten zijn inbegrepen.
– In cafés en bars is het gebruikelijk om de rekening af te ronden of een kleine fooi van een paar munten achter te laten.
– Fooien voor andere diensten zoals taxi’s, hotelpersoneel en gidsen worden ook gewaardeerd. Het wordt aanbevolen om taxichauffeurs een fooi te geven van ongeveer 10% van de ritprijs, terwijl hotelpersoneel en gidsen ongeveer 1-2 JOD per dag wordt gegeven.
Afbieden is een veelvoorkomende praktijk in Jordanië, vooral op markten en in souks waar verkopers vaak extra hoge prijzen vragen dan wat ze verwachten er voor te krijgen. Als je iets wil kopen zoals souvenirs, kleding of kruiden, wordt er verwacht dat je onderhandelt over de prijs. Denk eraan redelijk te zijn en rekening te houden met de waarde van het idem dat je koopt. Het is niet gepast om te onderhandelen over levensmiddelen zoals voedsel of vervoer.
Drink geen kraantjeswater. Drink alleen flessenwater, maar je tanden kan je wel poetsen met kraantjeswater.
Jordanië is een overwegen islamitisch land en daarom is het belangrijk om de lokale gebruiken te respecteren en je in het openbaar bescheiden te kleden. Hoewel er geen officiële kledingvoorschriften zijn in Jordanië, wordt zowel mannen als vrouwen aangeraden om zich in openbare ruimtes conservatief te kleden, vooral in meer traditionele of religieuze gebieden. Vrouwen moeten hun schouders en knieën bedekken. Voor mannen volstaat gewone kleding, maar tanktops zijn niet gepast.
Er wordt vaak geprofiteerd van toeristen. Er zijn verschillende oplichtingspraktijken in Jordanië en mensen verwachten dat je voor alles betaald. Als iemand overdreven vriendelijk overkomt, is er mogelijk meer aan de hand.
© 2023 - All Rights Reserved.
Met ❤ gemaakt door Sarah & Cédric - Coordinotes