Reizen, fotografie & vanlife

Europa

Tips en trucs

Plan je reis

Laatste reistips

Hulpmiddelen voor reizen

Vanlife tips & trucs

Plan je reis

Over ons

nieuwsbrief

17x De Mooiste plekken in IJsland

Stel je een ver land voor dat volledig omringd wordt door de Grote Oceaan, waar je enkele van de meest unieke plekken ter wereld vindt. Wel, dit land bestaat echt en is beter bekend als IJsland. Het is een land vol magische plekken met ongelofelijke uitzichten waarvan je niet gelooft dat ze echt zijn. IJsland wordt ook wel het land van vuur en ijs genoemd en je zal zeker begrijpen waarom na een bezoek aan dit ongelooflijke land. Van alle prachtige bezienswaardigheden in IJsland hebben we onze favorieten (tot nu toe) gebundeld in deze blogpost

Overzicht

Seljalandsfoss en Gljúfrabúi

Seljalandsfoss is een van de beroemdste bezienswaardigheden in IJsland. Het is een prachtige waterval met een hoogte van 65 meter. Je kan hier zelfs achter de waterval door wandelen! Als je iets verder loopt dan Seljalandsfoss, vind je een andere prachtige waterval genaamd Gljúfrabúi. Het is een soort geheime waterval in een grot of smalle kloof. Als je naar binnen gaat, lijkt het alsof het water uit de lucht komt vallen. Neem zeker een regenjas mee, want nat wordt je sowieso!

Hverir

Hverir is een geothermisch gebied en net als bijna alles in IJsland heeft deze plek een vulkanische oorsprong. Verspreid over het gebied vind je verschillende fumarolen en borrelende modderputten. Als je in Hverir rondloopt, krijg je echt het gevoel dat je op een andere planeet loopt, misschien Mars?
Je zal ook merken dat deze plek erg stinkt naar rotte eieren. Dit is de typische geur van zwaveldioxide. Ook al ruikt het vreselijk, het maakt de ervaring wel compleet.

Vind hier de beste hotels in IJsland

via booking.com

Stokksnes

Stokksnes is een schiereiland in het zuidoosten van IJsland, waar je de bekende Vestrahorn vindt. Samen met Kirkjufell is het waarschijnlijk de meest gefotografeerde berg van IJsland. Door het contrast tussen de 454 meter hoge berg en het zwarte zandstrand hangt er een mysterieuze sfeer op dit schiereiland. Ook de weerspiegeling van de berg in het overgebleven water van de aangespoelde golven, geeft deze plek een extra dimensie. Als je geluk hebt, kan je zelfs tientallen wilde IJslandse paarden op het strand zien.

Naast de Vestrahorn vind je hier ook de Viking Village filmset. Dit replica Vikingdorp werd in 2010 opgezet als set voor een film. De IJslandse film is echter nooit opgenomen vanwege financieringsproblemen. In 2018 maakte het wel zijn debuut in de film Vikingr van Universal. Hoewel het geen echt vikingdorp is, is het toch leuk om er een kijkje te nemen en je innerlijke viking los te laten. Je komt er toch langs als je Stokksnes bezoekt en je kan zelfs even binnenkijken in de huizen.

Tip!

Voor Stokksnes moet je een toegangsprijs van 800 ISK betalen. Als je op Camping Hofn verblijft, is de entreeprijs bij de campingprijs inbegrepen.

Kvernufoss

Een van de minder bekende, maar een van onze favoriete watervallen in IJsland is de kvernufoss. Deze waterval ligt net om de hoek van de bekendere Skogafoss. Geen excuus dus om hem niet te bezoeken, toch?

Het hele landschap is zo prachtig, alsof je op de set van The Hobbit rondloopt. En net als bij Seljalandsfoss kan je achter de waterval lopen. Ook hier is de kans groot dat je nat zal worden door het opspattende water van de waterval.

De perfecte 10-daagse route door ijsland

Meer lezen

Stuðlagil kloof

Stuðlagil canyon is een prachtige canyon waar tot voor ‘kort’ bijna niemand van wist. De kloof was lange tijd verborgen onder het water. Met de opstart van een waterkrachtcentrale in 2009 daalde het waterpeil drastisch, waardoor de canyon tevoorschijn kwam. De kloof bestaat uit een groot aantal gigantische zuilen van basalt aan beide zijden van de rivier. In de zomer, van juni tot de tweede week van augustus is deze plek nog mooier, wanneer de kleur van de rivier turquoise groen is en een prachtig contrast vormt met de gigantische grijze basaltzuilen. In de derde week van augustus is het hydro-elektrisch reservoir vol en  stuurt de overloop het vuile gletsjerwater de rivier af, waardoor het water bruin en vuil wordt. Toch blijft de prachtige formatie van de basaltzuilen ook een bezoekje waard wanneer het water niet turquouise blauw is.

Haifoss

Haifoss is met zijn 128 meter een van de hoogste watervallen van IJsland. Naast Haifoss is er nog een waterval genaamd Grannifoss. Beide watervallen maken deel uit van een fenomenaal landschap en waren een van de meest indrukwekkende watervallen die we op onze route hebben gezien. Je kan gewoon met je auto naar de top van de waterval rijden en van bovenaf van het uitzicht te genieten. Als je toch liever de waterval van beneden wil zien, kan je ook naar de voet van de waterval hiken.

Vind hier de beste hotels in IJsland

via booking.com

Fjaðrárgljúfur Kloof

Fjaðrárgljúfur Canyon is een magische en misschien wel de mooiste groene canyon van IJsland. Deze kloof is ongeveer 100m diep en 2km lang. Ze zou zo’n 2 miljoen jaar oud zijn en werd gevormd door een krachtige gletsjerrivier. Nu stroomt de kleine rivier Fjaðrá als een slang tussen de steile wanden van de kloof. De meeste richels zijn omheind en er is een uitzichtplatform bij de waterval omdat de natuur te veel schade opliep door de hoeveelheid bezoekers.

We hoorden dat je in de zomer ook door de canyon kan wandelen omdat het waterniveau van de rivier dan niet zo hoog staat. Al zal je soms nog wel een paar keer de rivier moeten kruisen en door het water moeten wandelen.

Diamond Beach

Diamond Beach is een van die plaatsen waar je je even in een andere wereld waant. Op dit zwarte vulkanische strand liggen talloze grote en kleinere ijsblokken als diamanten over het zand verspreid. Het contrast tussen het glinsterende witte en blauwe ijs en het diepe zwart van het zand maakt deze plek zo magisch. Het ijs op Diamond Beach is afkomstig van grote blokken ijs die van de nabijgelegen gletsjer afbreken. Dit ijs drijft over de lagune van de Jökulsárlón-gletsjer naar zee. Hier brokkelen de grote brokken ijs af in duizenden kleinere stukjes en spoelen ze aan op het strand. De hoeveelheid ijsblokken die je op het strand vindt, hangt sterk af van de weersomstandigheden en de tijd van het jaar.
Er leven ook veel zeehonden op en in de buurt van Diamond Beach. Als je goed rondkijkt, kun je er misschien wel een paar spotten. Als je ze hier niet ziet, is de kans groot dat je ze ziet in de Jökulsárlón-gletsjerlagune. Als je echt geluk hebt, kun je ook orka’s zien, aangezien dit een van de de beste plaatsen zou zijn om ze vanaf de kust te zien.

Jökulsárlón gletsjerlagune

Aan de andere kant van de weg van Diamond Beach ligt de lagune van de gletsjer Jökulsárlón. Het is een enorm gletsjermeer aan de voet van de Breiðamerkurjökull gletsjer, een gletsjertong van IJslands grootste gletsjer Vatnajökull. Dit meer is bijna 250 meter diep en is daarmee het diepste meer van IJsland. Overal op het water zie je gigantische ijsblokken van gletsjerijs die langzaam naar de zee drijven, waardoor een steeds veranderend landschap ontstaat. Daarom zal dit meer er nooit hetzelfde uitzien bij elk nieuw bezoek. Als je geluk hebt, zie je hier ook zeehondjes rondzwemmen in het ijskoude water.

Er zijn veel activiteiten te doen rond en op het meer. Zo kan je bijvoorbeeld een boottocht maken op de lagune en de ijsbergen en de zeehondjes van dichtbij zien. Of je kan zelf rond peddelen tijdens een van de begeleide kajak tochten.

Sólheimasandur vliegtuigwrak

In 1973 raakte een US Navy DC vliegtuig zonder brandstof en stortte neer op het zwarte strand van Solheimasandur. De meest populaire theorie is dat de piloot tijdens een storm op de verkeerde brandstoftank is overgestapt, waardoor het vliegtuig is neergestort. Gelukkig overleefde iedereen in het vliegtuig de crash.

Het apocalyptische decor van het neergestorte vliegtuig in het verlaten, maan-achtig landschap is zeker een bezoekje waard. Het contrast tussen de resten van het vliegtuig en het zwarte zand maakt deze plek echt uniek. Vandaag de dag zijn grote delen van de vleugels en de staart van het vliegtuig verdwenen. Er doen geruchten de ronde dat een lokale boer die onderdelen heeft verkocht.
Om bij het vliegtuigwrak te komen moet je 3,5 kilometer wandelen vanaf de voorziene parkeerplaats en het duurt ongeveer 45 minuten voor je bij het vliegtuig toekomt. 

Skogafoss

Skogafoss is een van de grootste en beroemdste watervallen van IJsland. Deze waterval is 25 meter breed en 60 meter hoog. Game of Thrones fans zullen deze plek zeker herkennen. De voet van de waterval is heel toegankelijk, waardoor je dichtbij het neerstortende water kan gaan staan en de immense kracht ervan goed kan ervaren. Indrukwekkend is nog een understatement.

Aan de rechterkant van de Skogafoss is er een trap naar een uitkijkplatform. Vanaf hier begint ook een wandelpad dat je door de Fimmvörðuháls bergpas leidt.

Uitkijkpunt Dyrhólaey

Dyrhólaey is het meest zuidelijke punt van IJsland. Het is verdeeld in een lager en een hoger gedeelte. Op het hoger gelegen deel staat de vuurtoren van Dyrhólaey. Van op de kliffen bij de vuurtoren kan je genieten van een fantastisch uitzicht over het eindeloze Zwarte Strand, de Dyrhólaey-boog en de Reynisdrangar, een indrukwekkende rotsformatie. Als je landinwaarts kijkt, kan je ook de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull zien.

Deze plek staat ook bekend om zijn verscheidenheid aan vogels, waaronder de beroemde papegaaiduikers (alleen in de zomer). Tijdens de lente-/zomermaanden is Dyrhólaey beperkt toegankelijk met de auto vanwege het broedseizoen, maar dat verschilt per seizoen. Het hoger gelegen deel kan ergens tussen mei en juni worden afgesloten voor autoverkeer, maar overdag kan je er nog steeds te voet naartoe.

Strand van Reynisfjara

Reynisfjara Beach is een zeer beroemd zwart strand en wordt beschouwd als het mooiste zwarte zandstrand van IJsland. Het is vooral bekend om de gigantische basaltzuilen: de ‘Columnes Reynisfjara’. Van hieruit heb je ook een ongelooflijk uitzicht op de rotsachtige zeestapels van Reynisdrangar, de woonplaats van duizenden nestelende zeevogels.

Opmerking!

Wanneer je Reynisfjara bezoekt, moet je goed opletten voor de zogenaamde 'sneaker waves'. Dit zijn golven die heviger kunnen zijn dan ze lijken en veel verder het strand op rollen dan je zou verwachten. Deze sleuren je, voor je het zelf beseft, mee de zee in en zijn dus levensgevaarlijk!

Myvatn Natuurbaden

De Myvatn Nature baths zijn enkele geothermisch verwarmde zwembaden, gevuld met natuurlijk mineraalwater. Ze worden ook wel Jarbodin genoemd. Je kan hier ronddobberen in het magische zachtblauwe water (dat ook echt goed blijkt te zijn voor je huid) en met een drankje genieten van het ongelofelijke uitzicht. Naast de zwembaden kan je ook ontspannen in een van de warmwaterstoombaden. Het is de perfecte plek om even bij te komen van al het reizen door dit geweldige land.

Dettifoss

Van Dettifoss wordt gezegd dat het de krachtigste waterval van Europa is. Hij is 44 meter hoog, 100 meter breed en verplaatst gemiddeld 200m3 water per seconde. Je kan de waterval zowel vanaf de oost- als de westkant bezoeken. Om de oostkant te bereiken moet je lange tijd over een grindweg (864) rijden en eerlijk gezegd vonden wij dit een zeer onaangename weg. Het blijkt dat de begaanbaarheid kan variëren, dus hoor even rond over de huidige situatie van de weg als je graag naar de oostkant wil rijden.
Tot aan de westkant rijden zou blijkbaar aangenamer zijn, aangezien dit een verharde weg is (862). Wij hebben de westkant niet bezocht, maar we geloven dat je daar een beter uitzicht krijgt omdat je vanaf hier op de voorkant van de waterval kijkt. De westkant wordt dan ook het meest bezocht.

Vind hier de beste hotels in IJsland

via booking.com

Kirkjufell

Op het schiereiland Snæfellsnes vind je de prachtige berg Kirkjufell. De naam betekent “Kerkberg” vanwege zijn opvallende vorm, die niet verrassend op een kerk lijkt. Kirkjufell is intussen een iconisch herkenningspunt in IJsland geworden. Er wordt gezegd dat het de meest gefotografeerde plek in IJsland is. De berg wordt omringd door een prachtig landschap, waaronder de nabijgelegen waterval Kirkjufellsfoss, waardoor deze zeer fotogenieke omgeving ontstaat. Het is zeker een bezoekje waard, maar Ijsland heeft zo veel mooie plekjes dat we niet durven bevestigen dat het echt de meeste fotogenieke plek van Ijsland is.

Nationaal park Þingvellir

Nationaal park Þingvellir (uitgesproken als Thingvellir) maakt deel uit van de beroemde Gouden Cirkel in IJsland. In dit nationale park kan je de ruige geologische processen van IJsland met je eigen ogen aanschouwen. IJsland ligt zowel op de Noord-Amerikaanse tektonische plaat als op de Euraziatische tektonische plaat. In Þingvellir kan je de breuk tussen deze twee tektonische platen duidelijk zien. IJsland is de enige plaats ter wereld waar de breuklijn boven de zeespiegel ligt en dus op het land te zien is.

Naast geologie is Þingvellir ook historisch erg belangrijk voor IJsland en is daarom een nationaal park geworden. Sinds 2004 staat het ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je kan in dit nationale park ook snorkelen of duiken in de Silfra kloof. Het is de enige plek ter wereld waar je tussen twee continenten kan duiken. Het staat in de top 10 van beste duiklocaties ter wereld vanwege de levendige kleuren en het extreem heldere water op deze plek.

Win-win voor iedereen!

Wist je dat, als je iets koopt of boekt via onze links, wij een kleine commissie ontvangen? Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde en hebt dus geen extra kosten! Een win-win voor iedereen dus. Zo kunnen wij deze blog blijven aanvullen met nog meer leuke reisinspiratie en tips voor jouw volgend avontuur. Van harte bedankt!

Blob Titel

Bedankt voor je bezoek aan onze blog

We hopen dat je onze gratis reisgidsen en tips nuttig vindt.
Als je wil, kan je ons virtueel steunen door
een koffietje voor ons te kopen. Elke bijdrage, hoe klein ook,
wordt enorm gewaardeerd en zal ons helpen om onze passie met jou
te blijven delen en onze blog te laten groeien.

Deze blogpost ging over:

Laatste berichten

Norway - Ryten Hike
Ryten hike in Lofoten, Noorwegen
Norway - Offersoykammen
Offersøykammen wandeling in Lofoten
norway-Mannen
Hike naar Mannen in Lofoten, Noorwegen
South Africa - Knysna Elephant Park
5 Bucketlist Activiteiten in Zuid-Afrika

Populairste berichten

Austria - Schlegeisspeicher
Perfecte 2-weekse Reisroute door Duitsland, Oostenrijk & Dolomieten
Italy - Seiser Alm
Ontdek het Unieke Seiser Alm: Volledige gids
Norway - Besseggen Hike - Jotunheimen Park
Hike over de Besseggen Bergkam

Vind je vluchten

Boek uw hotel

Koop een koffie voor ons!

We hopen dat je onze gratis reisgidsen en tips nuttig vindt.
Het zou geweldig zijn als je ons steunt door een ‘koffie te kopen’ voor ons, zodat we deze blog in leven kunnen houden.