Reizen, fotografie & vanlife

Europa

Tips en trucs

Plan je reis

Laatste reistips

Hulpmiddelen voor reizen

Vanlife tips & trucs

Plan je reis

Over ons

nieuwsbrief

IJsland

Aarde, water, lucht en vuur… IJsland heeft het allemaal. Je zal jezelf nooit vervelen in dit indrukwekkende land dat je elke dag een ander landschap biedt. Zelfs als je gewoon rondrijdt, raak je niet uitgekeken op de steeds veranderende landschappen van IJsland. Van watervallen en geisers, tot gigantische bergen, gletsjers en vulkanen. Maar ook warmwaterbronnen en een enorme verscheidenheid aan unieke dieren. En dan hebben we nog niet alles opgesomd wat IJsland te bieden heeft. Wij werden absoluut verliefd op dit land en we weten zeker dat jij dat ook zal worden. Dus waar wacht je op?

Reisgidsen over IJsland

Beste Reistijd

De beste tijd voor jouw bezoek aan IJsland, hangt af van wat je er juist wil zien en doen.

Als je het hele land wil zien en de hele Ringroad (R1) wil rondrijden, zijn de beste maanden mei tot september. Tijdens deze maanden zijn de dagen langer en de weersomstandigheden aangenamer, waardoor je de krans krijgt om het groene landschap van IJsland te verkennen en alle hoogtepunten van dit indrukwekkende land te bezoeken. Houd er rekening mee dat het tijdens het hoogseizoen juli en augustus overal drukker zal zijn.

In de wintermaanden kunnen de wegomstandigheden erg slecht en gevaarlijk worden door wind en sneeuwstormen, waardoor sommige wegen worden afgesloten. De dagen zullen veel korter zijn en de temperaturen extreem koud. Maar in deze maanden verandert IJsland in een waar winterwonderland en heb je meer kans om het noorderlicht te spotten!

Praktische info

De officiële taal in IJsland is IJslands. Maar bijna de hele bevolking spreekt vloeiend Engels.

De officiële munteenheid is de IJslandse Kroon (ISK) en je kan bijna overal met de kaart betalen. Je vindt er enkel in de grotere steden geldautomaten, dus neem genoeg cash geld mee voor het geval dat.

IJsland is geen lid van de Europese Unie, maar maakt wel deel uit van het Schengengebied. Het heeft wel een relatie met de EU op basis van de EER-overeenkomst, waardoor reizigers uit andere EU-landen het land makkelijk zonder visum kunnen bezoeken.

Dit betekent ook dat de Europese roamingwetgeving hier van toepassing is en dat je dus gewoon je mobiele date kan gebruiken als je uit een ander EU-land komt.

Er wordt niet verwacht dat je fooi geeft in IJsland, maar het wordt altijd wel gewaardeerd. Meestal zijn de servicekosten inbegrepen, maar als je echt tevreden bent van de service, kan je altijd een fooi van ongeveer 10% van de rekening geven of het bedrag naar boven afronden.

Het is veilig om kraantjeswater te drinken. 95% van het kraantjeswater komt uit bronnen, waardoor het tot het properste en zuiverste water ter wereld behoort.

In IJsland zijn er twee soorten stopcontacten: Type C en F. Ze werken op een standaardspanning van 230V en een frequentie van 50Hz.

De tijdzone in IJsland is het hele jaar door GMT.

Vind hier de goedkoopste vluchten naar IJsland

Hoofdstad

Reykjavik

Inwonersaantal

± 375.000

Munteenheid

Ijslandse Kroon (ISK)

Officiële taal

Ijslands

Links- of rechtsrijdend

Rechts

Landcode

+354

Stopcontacten

C en F

tijdzone

GMT

Het weer

Reykjavik
onbewolkt
75%
1km/h
0%
2°C
3°
2°
2°
vr
6°
Zat
5°
Zon
5°
Mon
7°
Tue