Reizen, fotografie & vanlife

Europa

Tips en trucs

Plan je reis

Laatste reistips

Hulpmiddelen voor reizen

Vanlife tips & trucs

Plan je reis

Over ons

nieuwsbrief

Wat kan je doen in Gibraltar

Welkom in Gibraltar, een klein land met een grote persoonlijkheid. Het is een mix van Britse en Spaanse culturen, apen en veel geschiedenis, allemaal samengebracht op een rotsachtige plek. Je ontmoet grappige apen die berberapen worden genoemd en ziet geweldige uitzichten vanaf een hoge rots. Ook al is Gibraltar klein, het zit vol spannende dingen om te ontdekken. In deze blogpost hebben we onze 6 favoriete dingen om te doen in dit kleine stukje Groot-Brittannië op een rijtje gezet.

Overzicht

Over Gibraltar

Gibraltar is een klein Brits overzees gebied in het zuiden van Spanje, aan de ingang van de Middellandse Zee. Het totale grondgebied van Gibraltar is slechts ongeveer 6,7 vierkante kilometer groot en met 30.000 inwoners is de bevolking relatief klein.

Het is al duizenden jaren bewoond en kwam in 1704 onder Britse controle tijdens de Spaanse Successieoorlog. Sindsdien is het onder Britse bewind gebleven. Deze soevereiniteit is al vele jaren een bron van spanning tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk en Spanje heeft verschillende (mislukte) pogingen gedaan om de controle terug te krijgen.

Gibraltar is ook de thuisbasis van een unieke populatie apen, ook wel bekend als “berberapen”. Deze apen vormen de enige populatie wilde apen in Europa en zijn een populaire toeristische attractie. Het meest opvallende op Gibraltar is ongetwijfeld de Rots van Gibraltar, een kalkstenen heuvelrug die ongeveer 426 meter boven zeeniveau uitsteekt. Je kunt rondwandelen in de stad Gibraltar of je kunt de Rots van Gibraltar verkennen, ook wel Upper Rock Nature Reserve genoemd.

Engels is de officiële taal in Gibraltar, maar de meeste Gibraltarezen spreken ook Spaans. De cultuur is een mix van Britse, Spaanse en andere invloeden en ze vieren verschillende festivals en feestdagen vanuit verschillende tradities. Dit kleine stukje Groot-Brittannië heeft zijn eigen regering met een minister-president en een parlement. Het Verenigd Koninkrijk is echter verantwoordelijk voor defensie en buitenlandse zaken.

Praktisch

Toegangsprijs

Alle dingen die we hieronder vernoemen, bevinden zich in het natuurreservaat Upper Rock. Om dit reservaat te betreden, moet je inkom betalen. De toegang tot alle sites is inbegrepen in de toegangsprijs.

Volwassenen: £18
Kinderen (11-5): £12

Kabelbaan

Je kunt de rots te voet beklimmen of je kunt de kabelbaan nemen.
Kabelbaanretour + natuurreservaat:
Volwassenen: £37
Kinderen (5-11): £21
Senioren (+65) & studenten: £35

Kabelbaan terug
Volwassenen: £19
Kinderen (5-11): £9
Senioren (+65) & studenten: £17

Openingstijden

Natuurreservaat
9.30 - 18.15 uur
(laatste toegang: 17.45 uur)

Kabelbaan
Zomerseizoen (1 april tot 30 september)
9.30 - 19.45 uur (laatste terugkomst)

Winterseizoen (1 oktober tot 31 maart)
9.30 - 17.45 uur (laatste terugkomst)

Windsor hangbrug

De Windsor hangbrug is een 71 meter lange brug die over een 50 meter diepe kloof hangt. Het is opgehangen tussen twee ‘batterijen’ en maakt deel uit van de Anglian Way, een van de vele paden in het natuurreservaat Upper Rock. Het is een must voor avonturiers en je wordt beloond met spectaculaire uitzichten.

Grot van St Michael

Een van de bekendste natuurgebieden van Gibraltar zijn de St. Michael’s grotten. Het is een kalksteengrot met een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn prachtige formaties en unieke sfeer. Het beschikt over een groot netwerk van kalkstenen grotten en tunnels, gevormd door het proces van watererosie gedurende miljoenen jaren, en vele prachtige stalactieten en stalagmieten.

Door de geschiedenis heen is de grot voor verschillende doeleinden gebruikt. Er wordt gezegd dat het door de oude Romeinen werd gebruikt als een plaats van aanbidding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het als schuilkelder en militair hospitaal vanwege de omvang en natuurlijke bescherming. Het is ook gebruikt als locatie voor concerten en culturele evenementen vanwege de indrukwekkende akoestiek en unieke setting.

Nu is de grot voorzien van verlichting, waardoor de natuurlijke schoonheid en de ingewikkelde formaties in verschillende kleuren goed tot hun recht komen. Je kunt de grot op eigen houtje bezoeken of deelnemen aan een rondleiding en meer te weten komen over de geschiedenis, geologie en culturele betekenis.

Vind hier de beste hotels in Gibraltar

via booking.com

Mediterrane Trappen

De Mediterrane Trappen is een populaire wandelroute in Gibraltar. Het slingert zich een weg naar boven langs de oostelijke kliffen van de rots en biedt een avontuurlijke klim met talloze treden, rotsachtige paden en af en toe een leuning. Terwijl je de trappen beklimt, krijg je een adembenemend uitzicht over de Straat van Gibraltar, de Middellandse Zee en de kustlijnen van Spanje en als je geluk hebt kan je Marokko zien aan de overkant van de zee. Het wordt beschouwd als een gematigd uitdagend pad vanwege het steile en oneffen terrein. Bereid je voor op een inspannende klim waarvoor een redelijke conditie vereist is. We raden je aan om aangepaste schoenen te dragen en voldoende water en voedsel mee te nemen.

Langs het pad kun je historische locaties en overblijfselen uit de militaire geschiedenis van Gibraltar tegenkomen. Sommige gebieden hebben oude forten en geschutsopstellingen die tijdens verschillende conflictperioden werden gebruikt.

Het pad begint bij de ingang van Queen’s Gate en kan een paar uur duren, afhankelijk van je tempo en het aantal stops dat je maakt om van het uitzicht te genieten. Het is ook mogelijk om alleen een deel van het pad te bekijken.

Grote belegeringstunnels

Een fascinerende historische en militaire bezienswaardigheid in Gibraltar zijn de Grote Belegeringstunnels. Deze tunnels zijn een netwerk van ondergrondse gangen en kamers die aan het eind van de 18e eeuw in de kalksteenrots van Gibraltar werden uitgehouwen.

De tunnels werden aangelegd als verdedigingsmaatregel tijdens het Grote Beleg van Gibraltar, dat plaatsvond van 1779 tot 1783. Het was een belangrijk conflict tijdens de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog en de Engels-Franse Oorlog. Het door de Britten gecontroleerde Gibraltar werd ‘belegerd’ of omsingeld door Spaanse en Franse troepen in een poging het gebied op de Britten te veroveren. De tunnels werden gebruikt als schuilplaats tegen vijandelijk vuur en stelden de Britse troepen in staat om troepen en voorraden te verplaatsen zonder blootgesteld te worden aan de artillerie van de vijand. De tunnels herbergden ook verschillende faciliteiten, waaronder geschutsopstellingen en barakken.

Vandaag kun je delen van de tunnels verkennen die bewaard zijn gebleven en gerestaureerd. Het is de perfecte plek om meer te weten te komen over een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Gibraltar.

7 prachtige watervallen om te bezoeken in Noorwegen

Meer lezen

Ontmoet de apen

Gibraltar herbergt een kleine populatie apen. Deze apen zijn eigenlijk berberapen (Macaca sylvanus), ook bekend als berberapen, een apensoort uit de Oude Wereld. Ze zijn de enige wilde primaten en de enige vrij levende populatie van deze soort in Europa. De populatie in Gibraltar wordt geschat op ongeveer 200 exemplaren. Ze zijn een bekend en iconisch onderdeel van Gibraltar.

Er zijn verschillende legendes en verhalen over waarom deze apen hier leven. Een populaire legende beweert dat zolang de apen op Gibraltar blijven, de Britten ook de controle over het gebied houden.

Op de Upper Rock kun je de apen zien en met ze communiceren. Er zijn ook verschillende voederplaatsen, zoals Apes Den, waar je er veel kunt vinden. Het is echter belangrijk om op te merken dat ze misschien wel vriendelijk lijken, maar dat het nog steeds wilde dieren zijn die met voorzichtigheid en respect moeten worden behandeld. Houd altijd een veilige afstand, raak de apen niet aan en voer ze nooit, want dat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de dieren en gedragsproblemen. Bovendien kan het voeren ze aanmoedigen om mensen te benaderen op zoek naar voedsel, wat het risico op ongelukken kan verhogen.

Skywalk Gibraltar

De Skywalk van Gibraltar ligt in het natuurreservaat Upper Rock vlakbij de top van de Rots van Gibraltar en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de omgeving. Het is een glazen platform dat zich uitstrekt vanaf de rand van de rots, waardoor je het gevoel hebt dat je in de lucht zweeft boven de kliffen. Door de glazen vloer krijg je een uniek perspectief op het landschap. De uitzichten zijn geweldig, maar het is misschien niet de ideale plek voor mensen met hoogtevrees.

Win-win voor iedereen!

Wist je dat, als je iets koopt of boekt via onze links, wij een kleine commissie ontvangen? Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde en hebt dus geen extra kosten! Een win-win voor iedereen dus. Zo kunnen wij deze blog blijven aanvullen met nog meer leuke reisinspiratie en tips voor jouw volgend avontuur. Van harte bedankt!

Blob Titel

Bedankt voor je bezoek aan onze blog

We hopen dat je onze gratis reisgidsen en tips nuttig vindt.
Als je wil, kan je ons virtueel steunen door
een koffietje voor ons te kopen. Elke bijdrage, hoe klein ook,
wordt enorm gewaardeerd en zal ons helpen om onze passie met jou
te blijven delen en onze blog te laten groeien.

Deze blogpost ging over:

Laatste berichten

Norway - Ryten Hike
Ryten hike in Lofoten, Noorwegen
Norway - Offersoykammen
Offersøykammen wandeling in Lofoten
norway-Mannen
Hike naar Mannen in Lofoten, Noorwegen
South Africa - Knysna Elephant Park
5 Bucketlist Activiteiten in Zuid-Afrika

Populairste berichten

Austria - Schlegeisspeicher
Perfecte 2-weekse Reisroute door Duitsland, Oostenrijk & Dolomieten
Italy - Seiser Alm
Ontdek het Unieke Seiser Alm: Volledige gids
Norway - Besseggen Hike - Jotunheimen Park
Hike over de Besseggen Bergkam

Vind je vluchten

Boek uw hotel

Koop een koffie voor ons!

We hopen dat je onze gratis reisgidsen en tips nuttig vindt.
Het zou geweldig zijn als je ons steunt door een ‘koffie te kopen’ voor ons, zodat we deze blog in leven kunnen houden.