Ga je binnenkort naar het buitenland? Of het nu gaat om een langverwachte vakantie of een snel weekendje weg, er zijn altijd een paar essentiële dingen die je moet controleren om zonder zorgen op je reis te kunnen vertrekken. Van het aanvragen van noodzakelijke reisdocumenten tot het halen van vaccins, deze checklist om je reis voor te bereiden zorgt ervoor dat je zeker niets vergeet. Alles afgevinkt? Dan is het tijd om te beginnen inpakken!
Overzicht
1. Internationaal paspoort
Een internationaal paspoort is waarschijnlijk een van de meest belangrijke reisdocumenten. Het dient als bewijs van je identiteit en burgerschap. Met een internationaal paspoort kan je zonder problemen naar het buitenland reizen, maar ook je eigen land weer binnenkomen. Zonder paspoort ga je waarschijnlijk buiten Europa niet ver raken.
Het is belangrijk om te weten dat een internationaal paspoort NIET hetzelfde is als je identiteitskaart.
Nuttige info
Europese burgers hoeven niet altijd een internationaal paspoort te hebben, zeker niet als je binnen de Schengen zone reist. Het is daarom belangrijk om altijd op voorhand te controleren of je een paspoort nodig hebt voor het land waar je naartoe wil reizen. Als dit niet nodig is, kan je gewoon je ID gebruiken.
Een internationaal paspoort moet je op voorhand aanvragen. Zorg ervoor dat je dit goed optijd doet, want het kan even duren voordat je aanvraag verwerkt is en je paspoort klaar is.
Als je al een paspoort hebt, is het belangrijk om te controleren of het nog minstens zes maanden geldig is na je geplande terugkeer en of je nog genoeg lege pagina’s hebt (voor eventuele stempels en visa)
Tip!
Bewaar een foto van je paspoort op je gsm of steek een kopie ergens in je koffer of rugzak. Mocht je paspoort kwijtraken of gestolen worden, dan heb je nog steeds iets om mee naar de ambassade te gaan en je te identificeren.

2. Visum
Verschillende landen hebben vaak verschillende visumvereisten. Daarom is het belangrijk om de specifieke regels na te gaan voor elke bestemming die je van plan bent te bezoeken.
Voor sommige landen moet je op voorhand een visum aanvragen, waar een heel proces mee gepaard kan gaan dat lang kan duren. Het is daarom belangrijk om dit goed op voorhand te controleren en aan te vragen. Als je niet op tijd een visum hebt gekregen, bestaat de kans dat je het land niet binnen mag of dat je een boete krijgt. Sommige landen bieden ook een ‘visa on arrival’ aan, waarbij je je visum krijgt op het moment dat je toekomt in het land. Hiervoor moet je normaal op voorhand niets aanvragen.
Soms, vooral voor langere reizen, is het nodig om je visum tijdens je verblijf te verlengen. Het is daarom aan te raden om altijd minimaal 2 extra pasfoto’s mee te nemen, voor het geval je een verlenging van je visum moet aanvragen.
3. Internationaal rijbewijs
Als je van plan bent om tijdens je reis met een auto of een scooter te rijden, is het belangrijk om te controleren of je een internationaal rijbewijs nodig hebt. In sommige landen is dit verplicht naast je gewone rijbewijs, in andere landen dan weer niet. Het is daarom belangrijk om te controleren of een internationaal rijbewijs nodig is in het land waar je heen reist om boetes of andere problemen te voorkomen.
Een internationaal rijbewijs is een document waarmee je in het buitenland mag rijden, waar jou gewoon rijbewijs niet wordt erkend. Dit document dient als vertaling van je rijbewijs en wordt door vele landen wereldwijd erkend. Je internationaal rijbewijs is wel enkel geldig, samen met je gewoon rijbewijs. Zorg er dus voor dat je altijd beiden op zak hebt!
Een internationaal rijbewijs moet je aanvragen. Zorg ervoor dat je dit ver genoeg op voorhand doet, want het kan even duren voordat het verwerkt is.
4. Vaccinaties
Afhankelijk van het risico op bepaalde ziekten, kunnen de vaccinatievereisten variëren voor verschillende landen en zelfs regio’s. Controleer daarom op voorhand of bepaalde vaccinaties verplicht of aangeraden zijn voor het land of regio waar je heen wil.
Sommige landen kunnen voor binnenkomst een bewijs van bepaalde vaccinaties, zoals gele koorts of mazelen, eisen. Soms zijn bepaalde vaccinaties niet verplicht maar wel aangeraden, zoals hepatitis A of B, ter bescherming tegen ziektes die in die regio heersen. Dit is zeker iets waar je zelf over na moet denken of je je wel of niet laat vaccineren.
Het wordt aanbevolen om de vaccinatievereisten ruim voor je vertrek te controleren, omdat er voor sommige vaccinaties mogelijk meerdere doses nodig zijn of het even kan duren voordat ze effectief worden. Bovendien kunnen sommige landen een gezondheidscertificaat of ander document vereisen waaruit blijkt dat je gevaccineerd bent.

5. Munteenheid en betaalmogelijkheden
Tijdens je reis wil je niet meemaken dat je zonder geld komt te zitten of zonder enige vorm van betaling vast komt te zitten in het buitenland. Het is belangrijk om te weten of de lokale valuta anders is dan die van je eigen land en om de wisselkoers te controleren voordat je vertrekt.
Je moet ook nagaan of je er regelmatig geldautomaten tegenkomt en of ze jouw bankkaart of creditcard accepteren. Sommige plaatsen accepteren mogelijk geen kaarten of brengen extra kosten in rekening voor het gebruik ervan. Daarom is het altijd een goed idee om wat lokale valuta bij de hand te hebben. Vaak kan je andere valuta bij je bank thuis bestellen, maar doe dit wel op tijd want het kan even duren voordat ze het binnen hebben.
Als je in het buitenland geld wilt opnemen of met bankkaart of creditcard wilt betalen, moet je bij je bank controleren of jouw kaart in het buitenland kan worden gebruikt. Soms moet hiervoor een wijziging door je bank worden doorgevoerd.
6. Stopcontacten en reisstekker
Wist je dat ze niet over de hele wereld hetzelfde stopcontact hebben, dus er verschillende stopcontacten zijn in verschillende landen?
Sommige landen gebruiken 110-120V stopcontacten, terwijl andere 220-240V stopcontacten gebruiken. Bovendien hebben verschillende landen verschillende stekkervormen, zoals onder andere Type A, Type B, Type C, Type D, Type E, Type F, Type G en Type I.
Als je van plan bent te reizen met elektronische apparaten, zoals laptops, smartphones of camera’s, controleer dan de stroomvereisten van elk apparaat en het elektrische systeem van het land waar je heen gaat. Het is ook een goed idee om een universele adapter aan te schaffen die op verschillende stopcontacten past. Let wel op: niet elke universele adapter past op elk soort stopcontact. Check dus zeker of je de juiste adapter hebt.
7. Reisverzekering
Het is belangrijk om je reisverzekering te controleren voordat je aan een reis begint, hoe kort of lang ook. Een reisverzekering beschermt je tegen onverwachte gebeurtenissen die zich tijdens je reis kunnen voordoen, zoals annuleringen van vluchten, zoekgeraakte bagage, medische noodgevallen en meer.
Allereerst moet je ervoor zorgen dat je reisverzekering jouw specifieke behoeften en bestemming dekt. Als je bijvoorbeeld een avontuurlijke reis plant met extreme sporten of activiteiten, kan het zijn dat je een aanvullende dekking moet hebben.
Lees altijd goed je polis door zodat je op de hoogte bent van bepaalde uitsluitingen of beperkingen van je verzekering, zoals reeds bestaande medische aandoeningen of bepaalde bestemmingen die niet gedekt zijn.
Ten slotte dekken de meeste reisverzekeringen slechts een beperkte tijd in het buitenland. Als je dus van plan bent om voor een langere periode op reis te gaan, kan het zijn dat je jouw standaardverzekering moet uitbreiden.
8. Wegen- en milieuvignet
Wanneer je met de auto op reis gaat of op roadtrip gaat, is het belangrijk om te checken of je onderwegen een wegen- en/of milieuvignet nodig hebt. In sommige landen en steden is het verplicht om een wegen- of milieuvignet te hebben om toegang te krijgen tot bepaalde wegen of milieuzones. Check dit niet alleen voor het land waar je heen reist, maar ook voor alle landen en/of steden waar je door rijdt om op je bestemming te komen. Als je niet over het juiste vignet beschikt, riskeer je een boete of zelfs een weigering om verder te reizen. In sommige gevallen moet je het vignet vooraf online bestellen en betalen. Het kan even duren voordat je het vignet ontvangt, dus door dit op voorhand te regelen, ben je er zeker van dat je het bij vertrek in je bezit hebt.
In sommige landen zoals Noorwegen, werken ze ook al met een digitaal tol systeem, waarbij je je nummerplaat op voorhand moet registeren. Dit is niet verplicht, maar als je dit niet doet, krijg je achteraf de rekening toegestuurd die vaak hoger is dan wanneer je je op voorhand registreert.
Alles ingepakt? Alle benodigde documenten op je gsm of uitgeprint? Goed! Dan ben je nu klaar om te vertrekken op die welverdiende reis.
Win-Win voor iedereen
Wanneer je iets koopt via onze links, verdienen wij een kleine vergoeding.
Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde. Win-win!
Bedankt voor je bezoek aan onze blog!
We hopen dat je onze gratis reisgidsen en tips nuttig vindt.
Het zou leuk zijn mocht je ons willen steunen door ‘een koffie voor ons te kopen’. Hierdoor kunnen we deze blog blijven aanvullen met nog meer reisinspiratie voor jouw volgende trip!
- Deze pagina is laatst bijgewerkt op 26 juli 2023.