Reizen naar

Zuid-Afrika

Het land waar we tijdens onze reizen tot nu toe het meest door verrast zijn, is waarschijnlijk Zuid-Afrika. Dit land is gevuld met adembenemende landschappen, levendige culturen en fascinerende wilde dieren. Van de iconische Tafelberg tot de dierenontmoetingen in het Kruger National Park, er is bijna niets dat dit land niet heeft. Naast alle beroemde bezienswaardigheden word je ook overspoeld met cultuur, unieke ervaringen om elke hoek en steeds veranderende landschappen terwijl je het land doorkruist.

Het is een enorm land met heel veel interessante dingen om te zien en te doen. Om je op weg te helpen bij het plannen van je reis, hebben we al onze ervaringen opgeschreven in onze Zuid-Afrika blogposts. Maak je klaar om je onder te dompelen in de geest van dit ongelofelijke land en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan.

Sarah leaning against a safari jeep while Cédric is sitting on the front seat looking around with binoculars during a Game Drive with Rukiya Safari Camp

De beste reistijd voor Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het hele jaar door een geweldige bestemming, maar de beste tijd om te bezoeken hangt af van wat je wilt zien en doen. Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die op het noordelijk halfrond.

Over het algemeen is de beste reistijd voor Zuid-Afrika van mei tot oktober. Tijdens deze wintermaanden kun je genieten van aangenamere temperaturen en minder regen, omdat dit het droge seizoen is. Het is ook de ideale periode om wilde dieren te spotten, omdat de begroeiing minder dicht is en je dus beter zicht hebt op de dieren.

Omdat Zuid-Afrika zo’n groot land is, kunnen de weersomstandigheden per regio sterk verschillen. Als je Zuid-Afrikaanse steden wilt verkennen, hangt de beste tijd af van welke stad je wilt bezoeken:

  • Kaapstad: De zomerperiode van november tot maart is het beste voor een bezoek. Het weer is dan warm en zonnig, perfect om te genieten van de prachtige stranden en buitenactiviteiten van de stad. Houd er wel rekening mee dat dit het hoogseizoen is, met grotere drukte en hogere prijzen. Als je de drukte wilt vermijden, zijn de lente- en herfstmaanden (september tot oktober en april tot mei) ook een uitstekende keuze, met aangenaam weer en minder toeristen.
  • Johannesburg: Deze stad kan je het hele jaar door bezoeken, dankzij het milde en gematigde klimaat. De lente en herfst (september tot november en maart tot mei) zijn echter bijzonder aangenaam. In de zomer (december tot februari) kan het warm en vochtig zijn, terwijl de wintermaanden (juni tot augustus) koel kunnen zijn, vooral ’s avonds.

Wat is load shedding en waarom is het belangrijk voor jou als reiziger?
Zuid-Afrika heeft te maken met load shedding. Dit is wanneer elektriciteit opzettelijk wordt afgesloten in bepaalde gebieden om de beperkte stroomtoevoer in evenwicht te brengen met de grote vraag. Het helpt een volledige black-out te voorkomen en wordt uitgevoerd volgens een roulerend schema. Op sommige plaatsen gebruiken ze alternatieve energiebronnen tijdens deze onderbrekingen. Zo niet, dan kan dit invloed hebben op je schema, bijvoorbeeld wanneer je kunt koken of elektrische apparaten kunt opladen. Dit is zeker iets waar je rekening mee moet houden tijdens je bezoek aan Zuid-Afrika

Wat is de munteenheid in Zuid-Afrika?

De officiële munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) en je kunt met creditcard betalen in grotere restaurants, hotels en winkels, maar niet overal. Het is daarom altijd handig om genoeg contant geld bij je te hebben, ook om fooi te geven. Soms is het ook niet mogelijk om met de kaart te betalen vanwege load shedding.

Je vindt geldautomaten in elk toeristisch gebied en/of grote steden waar je geld kunt opnemen, maar niet in de meer afgelegen plaatsen.

Welke taal spreken ze in Zuid-Afrika?

De officiële talen in Zuid-Afrika zijn Afrikaans, Engels, Zulu, Xhosa, Sepedi, Swazi, Sesotho, Setwana, Xitsonga, Tshivenda en Ndebele. Engels wordt veel gesproken en begrepen, vooral door mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector, overheidsinstellingen en bedrijven.

Kan je veilig naar Zuid-Afrika reizen?

Veiligheid in Zuid-Afrika is een belangrijke overweging voor reizigers. Hoewel Zuid-Afrika een hoog misdaadcijfer heeft, is het risico op gewelddadige misdrijven tegen bezoekers in de belangrijkste toeristische gebieden over het algemeen laag. Hoewel de meeste bezoeken probleemloos verlopen, is het wel belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen voor een veilige reis. Wees vooral alert in grote stadscentra en stedelijke gebieden. Probeer te voorkomen dat je in het donker reist en dure spullen of grote hoeveelheden contant geld laat zien.

Houd je spullen in de gaten en wees op je hoede voor zakkenrollers. We hebben ons nooit onveilig gevoeld in Zuid-Afrika, maar we zijn altijd voorzichtig geweest en hebben risicovolle situaties vermeden. Naar onze mening is Zuid-Afrika niet gevaarlijker dan welk ander land dan ook, zolang je je gezonde verstand gebruikt.

Toeristen worden vaak uitgebuit en opgelicht. Enkele veelvoorkomende oplichterspraktijken in Zuid-Afrika zijn pinautomatenfraude, onofficiële gidsen, zakkenrollers en straatbedelaars. Wees hier altijd alert op.

Is het veilig om kraanwater te drinken in Zuid-Afrika?

In grotere steden is het veilig om kraanwater te drinken. In landelijke gebieden is niet al het leidingwater veilig voor consumptie.

Wat is de dresscode in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika is de dresscode over het algemeen casual.

Hoe blijf ik bereikbaar in Zuid-Afrika?

Omdat Zuid-Afrika een Afrikaans land is, gelden de Europese roamingkosten niet. We raden daarom aan om een ESIM aan te schaffen. Jetpac is hiervoor een uitstekende partner!

Geef ik fooi in Zuid-Afrika? En hoeveel?

Fooien geven in Zuid-Afrika wordt over het algemeen verwacht en is gebruikelijk in veel servicegerichte sectoren, waaronder restaurants, cafés en bars. Hoewel het geven van een fooi niet verplicht is, wordt het beschouwd als een gangbare praktijk om waardering te tonen voor goede service.

In restaurants is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10%-15% van de rekening te geven. In sommige restaurants worden echter servicekosten in rekening gebracht, dus het is altijd een goed idee om de rekening te controleren. Als de servicekosten al zijn inbegrepen, is een extra fooi misschien niet nodig, tenzij je extra waardering wilt tonen.

In hotels is het gebruikelijk om een fooi te geven aan het hotelpersoneel dat diensten verleent zoals bagage dragen, kamers schoonmaken of hulp bieden. Een kleine fooi van ongeveer 10 tot 20 ZAR per dienst wordt als gepast beschouwd.

Bij tankstations vullen benzinemedewerkers je tank en maken ze je voorruit schoon. Indien nodig controleren ze ook je bandenspanning en olie. In deze situatie is het gebruikelijk om een fooi van 5-20 ZAR te geven.

Is het gebruikelijk om te onderhandelen in Zuid-Afrika?

Afdingen is relatief gebruikelijk in bepaalde situaties in Zuid-Afrika, vooral op informele markten, vlooienmarkten en sommige toeristische gebieden. In deze omgevingen wordt vaak verwacht en geaccepteerd dat er met verkopers wordt onderhandeld over prijzen. Maar in tegenstelling tot andere landen waar afdingen echt iets is, beginnen ze hier niet met belachelijk hoge prijzen om vanaf te onderhandelen. Het is altijd een goed idee om afdingen respectvol te benaderen en voorbereid te zijn op zowel succesvolle onderhandelingen als situaties waarin de prijs misschien niet flexibel is.

Welke stekker heb ik nodig in Zuid-Afrika?

De meeste stopcontacten in Zuid-Afrika zijn van het type D. De standaardspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz.

In welke tijdzone ligt Zuid-Afrika?

De tijdzone in Zuid-Afrika is GMT+2.