Tips voor een Bezoek aan het Krugerpark in Zuid-Afrika

Op safari gaan in het Krugerpark is voor veel mensen een once-in-a-lifetime ervaring. Het is een van de beroemdste nationale parken in Afrika en beslaat ongeveer 20.000 vierkante kilometer in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het park staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan wilde dieren, wat betekent dat de kans om hier veel unieke dieren te zien erg groot is. In deze gids lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan het Krugerpark in Zuid-Afrika.
23° 55′ Z, 31° 30′ O

Overzicht

Over het Krugerpark

Kruger National Park is een van de beroemdste en meest iconische wildreservaten in Afrika en zelfs ter wereld. Het ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika en is met zijn 20.000 vierkante kilometer een van de grootste wildreservaten op het Afrikaanse continent. Het is ongeveer 360 kilometer lang en strekt zich uit van de Limpopo-rivier in het noorden tot de Crocodile River in het zuiden.

Het park werd opgericht in 1898 en is vernoemd naar Paul Kruger, de voormalige president van de Zuid-Afrikaanse Republiek. Vanaf het begin tot op de dag van vandaag heeft het park altijd een belangrijke rol gespeeld in het behoud van de wilde dieren. Het park werd recent ook onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Park, een beschermd gebied dat enkele parken in Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe met elkaar verbindt. Kruger werkt mee aan het beschermen van bedreigde diersoorten, het bestrijden van stroperij en het behoud van natuurlijke ecosystemen.

Het Krugerpark staat vooral bekend om zijn grote hoeveelheid en verscheidenheid aan wilde dieren en de biodiversiteit. Je vindt er onder andere de bekende ‘Big Five’, maar ook wat andere zoogdieren, vogels, reptielen en plantensoorten.

Naast de verscheidenheid aan dieren die in het Krugerpark leven, heeft het park ook een zeer gevarieerd landschap van dichte rivierbossen tot open savannes en graslanden. Je vindt er zelfs bergen en seizoensgebonden rivieren. Deze verscheidenheid aan landschappen zorgen ervoor dat al deze verschillende diersoorten hier kunnen leven.

Praktische info

Toegangsprijs Krugerpark

R460 per volwassenen per dag
R230 per kind per dag

Openingsuren

De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen en/of de maand dat je Krugerpark bezoekt.
Je vindt alle actuele openingstijden op de officiële website van Kruger National Park.

Zorg ervoor dat je zeker op tijd het park verlaat, of dat je op tijd in het kamp bent als je in het park slaapt. Ben je nog in het park na sluitingstijd, dan riskeer je een zeer hoge boete.

Een vrouwtjes leeuw op de weg in het Krugerpark met een auto op de achtergrond.
Een vrouwtjesleeuw in het Krugerpark

Geen tijd om te lezen?

Bewaar deze post op Pinterest!

Complete guide about Kruger National Park

Dieren in het Krugerpark

In het Krugerpark vind je zo’n 148 verschillende soorten zoogdieren, 505 soorten vogels, 118 soorten reptielen, 53 soorten vissen en 35 amfibieën. Hiermee heeft het park dan ook de grootste verscheidenheid aan dieren van het hele Afrikaanse continent.

De bekendste dieren zijn de beroemde ‘Big Five’: de leeuw, de buffel, het luipaard, de neushoorn en de olifant. Met meer dan 13.000 olifanten heeft het Krugerpark de grootste populatie Afrikaanse olifanten ter wereld.

Naast de big five kan je er nog heel wat andere dieren spotten, zoals giraffen, nijlpaarden, koedoes, impala’s, wilde honden, zebra’s, cheeta’s, hyena’s, krokodillen, bavianen en zeldzame vogelsoorten.

Zoals je ziet: je moet wel heel veel pech hebben als je tijdens je bezoek aan het Kruger National Park geen enkel dier ziet!

Een vorkstaartscharrelaar vogel op een takje in het Krugerpark
Een vorkstaartscharrelaar vogel
Een kleine eekhoorn in Krugerpark
Een kleine eekhoorn

Safari

Vergrootje kansen om de Big Five te spotten tijdens een begeleide safari!

Krugerpark en het Greater Kruger

Het Krugerpark bestaat uit twee delen. Het grootste deel van Kruger is eigendom van de overheidsorganisatie SANparks en wordt het Krugerpark genoemd. Verschillende andere delen zijn privébezit, die samen Greater Kruger worden genoemd. Wij besloten om beide delen van het park te bezoeken. Beide hebben hun voor- en nadelen die we hier graag voor jou even opsommen. Als je voldoende tijd hebt, raden we je aan om ook beide te bezoeken.

De rest van de informatie verder in deze gids gaat voornamelijk over het hoofdpark, het Krugerpark. Informatie over het Greater Kruger Park (de privé-reservaten) krijg je van je accommodatie wanneer je een overnachting boekt in een van de privé lodges in het Great Kruger.

Krugerpark

Het Krugerpark is voor iedereen toegankelijk, dus ook voor bezoekers die hier niet overnachten. Daarom is dit ook het drukste deel. In het park vind je verschillende rustkampen of ‘rest camps’, waar je kunt overnachten. De accommodaties hier zijn eigendom van de overheid en zijn vrij basic. Dit betekent ook dat het goedkoper en budget vriendelijker is. Je kunt dit deel van het park verkennen op een self-drive of tijdens een begeleide jeepsafari. Off-road rijden is hier niet toegestaan.

Struisvogel in het Krugerpark
Een struisvogel in het Krugerpark

Het Greater Kruger

Greater Kruger Park bestaat uit meerdere privé wildreservaten. Deze reservaten liggen op privéland en zijn allemaal apart omheind. Je kunt er dezelfde dieren spotten als het in Krugerpark, maar self-drive is hier niet toegestaan.

Tijdens de begeleide game drives gaan de rangers op zoek naar sporen, waardoor de kans nog groter is dat je dieren zult zien. Ze mogen hier ook off-road rijden, wat in Kruger Park niet is toegestaan.

Greater Kruger is alleen toegankelijk als je in een lodge in een van de privé wildreservaten verblijft. Hierdoor is het veel minder druk dan Kruger Park. De accommodaties zijn duurder, maar je hebt er ook veel meer luxe.

Het zicht vanuit een safari jeep die over een grindweg rijdt tussen de bomen tijdens een private game drive in Greater Kruger
Private Game drive in het Greater Kruger
Nijlpaarden in het water tijdens een private game drive in Greater Kruger
Nijlpaarden in het Greater Kruger

Toegangspoorten, gebieden en routes

Krugerpark Toegangspoorten

Er zijn 9 ingangen aan de Zuid-Afrikaanse kant, langs waar je het Krugerpark binnen kan rijden.

Aan de zuidkant

  • Crocodile Bridge Gate
  • Malelane Gate
  • Numbi Gate
  • Phabeni Gate
  • Paul Kruger Gate

Centrale zone

  • Orpen Gate
  • Phalaborwa Gate

Aan de noordkant

  • Punda Maria Gate
  • Pafuri Gate
 
Kruger National Park Map

Gebieden

Het Krugerpark is zo groot dat het is verdeeld in verschillende gebieden. Door de verschillen in landschappen en vegetatie in al deze gebieden, zijn sommige diersoorten meer aanwezig in bepaalde gebieden dan in andere. Natuurlijk zijn al deze gebieden met elkaar verbonden en kunnen de dieren vrij rondlopen in het hele park, dus het is nooit gegarandeerd dat je een specifiek dier in een bepaald gebied ziet.

Meer informatie over welke dieren er meer voorkomen in welk gebied vind je hier.

Een wildebeest in het Krugerpark
Een wildebeest in het Krugerpark

Routes

Krugerpark heeft ongeveer 1863 kilometer aan wegen en je mag niet sneller rijden dan 50 km/u. De afstand van Pafuri Gate naar Malelane Gate is bijna 400 km, wat een non-stop rit van 8 uur is.

We raden je daarom aan om je route van tevoren te plannen en voldoende tijd te voorzien. Je stopt sowieso regelmatig om naar de dieren te kijken en als er een kudde olifanten de weg verspert, kan je niet veel anders doen dan wachten tot ze je weer doorlaten.

Om het voor jou gemakkelijker te maken om een ​​route te plannen, heeft Kruger National Park een aantal vaste routes uitgestippeld! Al deze verschillende routes vind je hier

Note: In de restcamps vind je meestal een bord waarop je kan aangeven welke dieren je waar hebben gespot die dag (behalve neushoorns om stroperij te voorkomen). Het is altijd leuk om even op deze borden te kijken en eventueel je route hier een beetje aan aan te passen. Houd er wel rekening mee dat de dieren zich razendsnel kunnen verplaatsen, maar soms heb je geluk en zijn ze nog steeds op dezelfde plek!

Verblijven in het Krugerpark

Beleef een onvergetelijke nacht in of rond het Krugerpark en hoor ’s nachts de leeuwen brullen van uit je bed.

Hoeveel dagen in het Krugerpark

We brachten twee dagen en één nacht door in het Krugerpark en twee dagen en drie nachten in privélodges in Greater Kruger. Op deze manier hadden we twee selfdrivedagen in het Krugerpark en twee dagen met private gamedrives. Wij vonden het super fijn om zowel een selfdrive als een guided game drive to doen en hadden zo ook voldoende tijd om het gigantische gebied van het park te verkennen. We raden je aan om minstens 2 tot 4 dagen in je planning te voorzien voor Kruger. Verwacht niet dat je in deze tijd het hele park kunt zien, want daarvoor is het gewoon te groot.

Twee dagen is wel echt het mininum. Met 4 dagen is de kans natuurlijk veel groter dat je de meest ‘spectaculaire’ dieren wel minstens één keer hebt gezien. Je zult na deze dagen waarschijnlijk ook wel moe zijn van het constant opletten en zoeken naar dieren.

Een baby hyena die in het gras ligt in het Krugerpark
Een baby hyena

Beste reistijd

De beste tijd om het Krugerpark te bezoeken is tijdens het droge seizoen van mei tot oktober voor de beste omstandigheden om dieren te spotten. In deze maanden is er minder dichte begroeiing en verzamelen dieren zich vaker rond de waterputten, waardoor het makkelijker is om ze te spotten. Het koelere weer zorgt ervoor dat de dieren overdag ook actiever zijn. De tussenmaanden april, mei, september en oktober vallen net voor en na het hoogseizoen en zijn daarom ideaal om wildlife te spotten met aangenaam weer en minder drukte. Ook zijn de accommodaties vaak goedkoper in vergelijking met het hoogseizoen in juli en augustus.

De natte zomermaanden, van oktober tot april, zijn het beste om vogels te spotten, omdat de trekvogels dan in Krueger zijn en het landschap weelderig en groen is.

Olifanten die de weg oversteken in het Krugerpark
Een kudde olifanten die de weg oversteken
Affiliate Jeep Rentalcars

Boek jouw vervoer in Zuid-Afrika nu!

Safari in het KrugerPark

Er zijn drie verschillende manieren om het Kruger National Park te verkennen: een begeleide game drive, self-drive of een begeleide bush walk. Wat de beste manier is, dat hangt af van wat jij het leukste vindt.

Tijdens een begeleide game drive rijdt een gids je rond in een hoge safari jeep. Het voordeel is dat je niet op de weg hoeft te letten, zodat je je volledig kunt concentreren op het spotten van dieren. Je zit ook wat hoger, waardoor je dieren in dichtere begroeiing beter kunt zien en over andere voertuigen heen kunt kijken. Tijdens deze safari kan je gids je meer vertellen over de dieren en communiceren ze met elkaar over recente waarnemingen. Begeleide game drives in het Kruger Park kunnen worden geboekt op de website van SANparks. In Greater Kruger kunnen game drives worden geboekt bij de privé game lodge waar je verblijft.

Wanneer je voor een self-drive safari gaat, kun je zelf bepalen waar je wilt rijden en hoe lang je naar een dier wil blijven kijken. Het is ook een goedkopere optie in vergelijking met een begeleide game drive.

De derde en misschien wel meest avontuurlijke optie is een Bush Walk waarbij je met een gewapende gids door het Krugerpark loopt. Het is mogelijk dat je leeuwen, luipaarden of andere gevaarlijke dieren tegenkomt, maar je gids weet precies wat hij moet doen tijdens deze unieke ontmoetingen. Deze bush walks kunnen ook geboekt worden op de SANparks website of bij privé lodges.

Wij kozen ervoor om begeleide game drives te doen in Greater Kruger bij de privé lodges en om een ​​self-drive te doen in het Krugerpark. We vonden dit de perfecte combinatie van beide, voor de ervaring en voor onze portemonnee.

Tip: Ga je op self-drive in het Krugerpark, vertrek dan zo vroeg mogelijk. Als je begint te rijden zodra de poorten opengaan, kun je het park verkennen voordat de grote drukte toekomt en de dieren nog niet gestoord zijn door andere bezoekers.

Een close-up van een vrouwtjesleeuw in het Great Krugger
Een vrouwtjes leeuw in het hoge gras

Safari

Vergroot je kansen om de Big Five te spotten tijdens een begeleide safari!

Overnachten bij het Krugerpark

Kampen in het Krugerpark

Afhankelijk van welk deel van het park je wilt bezoeken, heb je verschillende opties om in en rond het Krugerpark te verblijven. Je kunt slapen in een van de rustkampen in het Krugerpark, in een lodge in een van de privéwildreservaten van Greater Kruger of je kunt verblijven in een hotel in de buurt van de ingangspoorten van het Kruger National Park.

Alle rustkampen worden gerund door de overheid en worden beheerd door SANParks (South African National Parks). Een overnachting in het Krugerpark kan je boeken op de website van SANParks. Er is een grote verscheidenheid aan accommodaties in de rustkampen voor elk budget. Wij vonden een verblijf in Kruger vrij betaalbaar. Bovendien heb je, als je in Kruger verblijft, ook het voordeel dat je een uur eerder toegang hebt tot het park. Hierdoor kan je ’s ochtends op safari vertrekken zonder de grote drukte die overdag komt. Je kunt ook kiezen voor begeleide game drives buiten de openingsuren van de poorten.

In welk kamp je het beste kunt verblijven, hangt af van het type accommodatie dat je verkiest en welk gebied je wilt verkennen. In de grotere ‘rest camps’ vind je kleine supermarktjes, souvenirs, geldautomaten, zwembaden, tankstations en restaurants.

Lodges in het Krugerpark

Als je liever in Greater Kruger verblijft, kan je kiezen uit een van de vele super mooie game lodges. Twee lodges die we kunnen aanraden zijn de mooie boomhutten van Pezulu Tree House Lodge en de glamping lodge van Rukiya Safari Camp

Accommodaties dichtbij het Krugerpark

De derde optie is om in een hotel of lodge te verblijven net buiten Kruger National Park. Vaak liggen deze vlakbij de ingangspoorten of op zo’n 20-30 minuten rijden. Dit soort hotels en lodges zijn vaak betaalbaarder in vergelijking met de lodges in de privé wildreservaten maar zijn minstens even mooi.

Hotels

Beleef een onvergetelijke nacht in of vlakbij het Krugerpark en hoor ’s nachts de dieren ontwaken.

Extra tips voor een bezoek aan het Krugerpark

1

Een verrekijker is een must

Niet alle dieren in het Krugerpark zitten vlak langs de weg. Daarom is een verrekijker echt wel een must. Zo kun je ook altijd op veilige afstand blijven en de dieren nog meer in detail bekijken.

2

Begin vroeg

Kruger National Park is groot... nee sorry, het is enorm! Als je bij het park aankomt op het moment dat de poorten opengaan, kun je het park verkennen voordat de grote drukte toekomt, wanneer de dieren nog niet verjaagd zijn door de massa en dan heb je meer tijd om een ​​heel gebied van het park te verkennen.

3

Hou je aan de snelheidslimiet

De maximumsnelheid in het Krugerpark op verharde wegen is 50 km/u. Houd je aan deze maximumsnelheid! Niet alleen om de dieren te beschermen, maar ook zodat je de dieren veel gemakkelijker kunt spotten. Het is echt geen grap als we je zeggen dat er snelheidscontroles zijn in het Kruger National Park. Neem de tijd om deze prachtige plek te ontdekken en voorkom boetes.

4

Hou rekening met de sluitingsuren van de poorten

Zorg ervoor dat je de openingstijden van de poorten kent en pas je route hieraan aan. Houd rekening met de maximumsnelheid, voorzie extra tijd voor het spotten van bijzondere dieren en zorg ervoor dat je altijd de tijd in de gaten houdt. Je riskeert een zeer hoge boete als je niet voor sluitingstijd bij de poort bent.

5

Hou altijd een veilige afstand van dieren

Wilde dieren kunnen zich heel onvoorspelbaar gedragen en reageren. Houd altijd een veilige afstand tussen jou en de wilde dieren om gevaarlijke situaties te voorkomen. Hang ook nooit uit je raam!

6

Verlaat nooit je voertuig!

Verlaat nooit, maar dan ook nooit, je auto in het park, behalve op plekken waar duidelijk staat aangegeven dat het is toegestaan. Dit is niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van de dieren.

7

Bring Water and Snacks

Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Het kan even duren voordat je een restcamp tegenkomt. Het is daarom altijd handig om iets te eten of drinken bij je te hebben voor de kleine honger of dorst. Er zijn ook picknickplekken waar je in een prachtige omgeving van een kleine snack kunt genieten. Wees je altijd bewust van je omgeving, want ook hier kunnen dieren komen. En geef nooit eten aan de dieren!

8

Voorzie een kaart

In de rustkampen kan je naar het toilet gaan en vind je vaak een winkeltje met eten en drinken. De grotere rustkampen hebben ook een restaurant en een tankstation. Het is altijd handig om een ​​kaart bij de hand te hebben, een fysieke kaart of één op je telefoon, zodat je tijdens jouw safari weet wanneer je iets kan eten, kan tanken of een bezoekje kan brengen aan het toilet.

9

Tank voordat je het park binnenrijdt.

In het geval van nood zijn er tankstations in enkele van de rustkampen in het Krugerpark. Toch raden we je aan om te tanken voordat je de poort inrijdt. Zo hoeft je je geen zorgen te maken over een lege tank tijdens je safari.

10

Breng je paspoort mee

Normaal gesproken zou je sowieso altijd je paspoort bij je moeten hebben, maar we willen je er toch even expliciet op wijzen. Om het park te betreden, moet je je paspoort laten zien. Dit is vooral om stropers tegen te gaan. Zo voorkom je dat je bij de poort terug moet draaien en tijd verliest om je paspoort te halen.

11

Malaria in het Krugerpark

Kruger National Park ligt in malariagebied. Het is daarom aangeraden om malariatabletten mee te nemen, ongeacht de duur van je verblijf in Kruger. Probeer te voorkomen dat je gebeten wordt en neem veel insectenspray mee! De meeste lodges en hotels zijn ook voorzien van klamboes (muggennetten).


Win-Win voor iedereen

Wist je dat, als je iets koopt of boekt via onze links, wij een kleine commissie ontvangen?

Je betaalt nochtans hetzelfde bedrag en hebt dus geen extra kosten! Het is dus een win-win voor iedereen. Op deze manier kunnen we nog meer reisinspiratie en tips aan deze blog toevoegen voor jouw volgende avontuur. Hartelijk dank!

Laatst bijgewerkt op 02/08/2024

Reistips

Spain - Van

Hoe Plan je een (rond)reis of Roadtrip?

France - Etretat - Beach

Reis-checklist: Vertrek Zorgeloos op Reis


Vliegen naar Zuid-Afrika

Slapen in Zuid-Afrika

Steun ons

Hey avonturier! Vind je onze gratis reisgidsen en tips handig? Trakteer ons dan op een koffie als bedankje, zodat we je kunnen blijven inspireren met nog meer reissuggesties!


Shop

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *