Overzicht
Hey daar! We willen je graag laten weten dat deze blogpost mogelijk affiliate links bevat. Dat betekent dat als jij iets koopt via deze links, wij een kleine commissie ontvangen zonder extra kosten voor jou. Dit helpt ons om deze blog draaiende te houden en jou van nog meer toffe tips en gidsen te voorzien. Bedankt voor je support!
Self drive of Guided Safari in Zuid-Afrika
Self-drive vs Guided Safari
In Zuid-Afrika zijn er tal van wildparken waar je dieren kunt spotten, zowel tijdens een self-drive safari als een begeleide jeepsafari. Het is onmogelijk om je te zeggen wat nu juist de beste manier is, omdat beide opties hun eigen voor- en nadelen hebben. Daarom zou je eigenlijk zowel een self-drive als een begeleide safari eens moeten doen en al dan niet de twee afwisselen. In deze blogpost delen we onze 3 favoriete parken waar een self-drive safari is toegestaan.
Self-drive
- Je kunt je eigen tempo, route en de tijd die je bij een specifiek dier wil besteden zelf bepalen.
- Het is budgetvriendelijker, omdat je alleen de entreeprijs en brandstof hoeft te betalen.
- Je zit helemaal alleen of met je eigen groep in de auto, wat de ervaring met de dieren iets intiemer maakt.
- Je kunt zelf bepalen hoe lang je safari duurt (binnen de openingstijden van het. park uiteraard).
Guided Safari
- Een gids kan je heel wat interessante informatie geven over het park en de dieren, en al jouw vragen beantwoorden op het moment zelf.
- Je bent in handen van een professional die weet hoe je met wilde dieren en moeilijke situaties om moet gaan.
- Je hoeft niet zelf te rijden en de weg te zoeken, waardoor je je volledig kan richten op het spotten van dieren in plaats van op de weg.
- Tijdens begeleide game drives kom je soms ook in gebieden die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Vaak kan je ook kiezen voor safaris buiten de openingstijden van de poorten zoals nachtsafari’s waardoor er vaak niemand anders in de buurt is bij een dier.
- Afhankelijk van je eigen voertuig, zit je vaak hoger in een safari jeep, waardoor het gemakkelijker is om dieren te spotten en over de vegetatie heen te kijken.
Wist je dat “game” in de context van game watching en game reserves verwijst naar de wilde dieren die gezien worden als de belangrijkste ‘attractie’ voor toeristen? Deze dieren worden in beschermde gebieden beschermd voor toerisme, natuurbehoud en ecologisch onderzoek.
Boek jouw vervoer in Zuid-Afrika nu!
1. Addo Elephant Park
33° 28′ Z, 25° 44′ O
Addo Elephant National Park is het derde grootste nationale park in Zuid-Afrika. Het ligt in de Sundays River-regio van de Oostkaap.
In de eerste eeuwen zwierven er grote kuddes wilde dieren rond in de Addo-regio, terwijl er ook verschillende clans of stammen in het gebied woonden. Deze clans jaagden op de dieren en doodden bijna alle grote kuddes olifanten en andere diersoorten in de jaren 1700 en 1800. Eind 1800 kwamen er ook boeren naar het Addo-gebied en kwamen in conflict met de resterende olifantenpopulatie voor het water en hun gewassen.
In 1919 vroegen de boeren de overheid om de olifanten uit te roeien. Tussen 1919 en 1920 werden 114 olifanten gedood, maar 11 olifanten wisten te overleven. In 1931 werd het park opgericht om de 11 resterende olifanten in het gebied te redden.
Tegenwoordig vind je er meer dan 600 olifanten, samen met vele andere dieren, waaronder de big five, maar ook giraffen, zebra’s, wrattenzwijnen, verschillende soorten antilopen en een uniek soort mestkever, die je bijna alleen in Addo tegenkomt. Ondanks dat het het derde grootste nationale park is, heeft het hoofd-wildgebied ‘slechts’ 120 km aan wegen. Je kunt het hele park dus gemakkelijk in één dag zien als je op safari vertrekt.
Note: In Addo Elephant Park vind je de beschermde mestkever. Sterker nog, het is bijna de enige plek waar je ze nog vindt. Je moet daarom goed oppassen dat je ze niet plat rijdt op de weg. Ze zitten vaak op olifantenpoep of je ziet ze een bal poep wegrollen, wat super schattig is. Maar rijd dus zeker niet over olifantenpoep!
Wat wij vonden van Addo Elephant Park
- Het park is niet heel groot, dus je kunt makkelijk het hele gebied in één dag verkennen.
- Het ‘wegennetwerk’ is vrij eenvoudig. Je kunt dus makkelijk een route uitstippelen en de kans dat je verloren rijdt is klein.
- Als je echt geluk hebt, kan je hier de big 5 sputten. Al moeten we wel toegeven dat de kans eerder klein is.
- De mestkevers die een poepbal wegrollen zijn super schattig!
- Er zijn heeeel veel olifanten hier, en zelfs heel schattige kleintjes!
- De begroeiing in Addo is redelijk dicht, wat het zicht kan beperken en het spotten van wilde dieren moeilijker kan maken.
Praktische info
R376 per volwassenen, per dag
R188 per kind, per dag
Dagelijks: 07:00 uur tot 19:00 uur
De openingstijden verschillen per seizoen.
Controleer dus altijd de actuele tijden op voorhand op de officiële website.
Lees ook
2. Kruger National Park
23° 55′ Z, 31° 30′ O
Het Krugerpark is een van de meest iconische wildreservaten in Afrika en is wereldberoemd om zijn Afrikaanse safari’s. Het ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika en is met zijn 20.000 vierkante kilometer een van de grootste wildreservaten op het Afrikaanse continent. Het is ongeveer 360 kilometer lang en strekt zich uit van de Limpopo-rivier in het noorden tot de Crocodile River in het zuiden.
Het park werd opgericht in 1898 en is vernoemd naar Paul Kruger, de voormalige president van de Zuid-Afrikaanse Republiek. Vanaf het begin tot op de dag van vandaag heeft het park altijd een belangrijke rol gespeeld in het beschermen van wilde dieren. Meer recent werd het park onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Park, een beschermd gebied dat verschillende parken in Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe met elkaar verbindt. Het is betrokken bij het beschermen van bedreigde diersoorten, het bestrijden van stroperij en het behouden van natuurlijke ecosystemen.
Kruger National Park staat vooral bekend om zijn hoeveelheid en diversiteit aan wilde dieren, waaronder de ‘Big Five’, maar ook veel andere zoogdieren, vogels, reptielen en plantensoorten. Naast de verscheidenheid aan dieren, heeft het park ook een zeer gevarieerd landschap van dichte rivierbossen tot open savannes en graslanden. Deze verscheidenheid aan landschappen maken het mogelijk dat al deze verschillende dieren hier kunnen leven.
Het hele park bestaat uit twee delen. Het grootste deel van Kruger is eigendom van de overheidsorganisatie SANparks en wordt Krugerpark genoemd. Verschillende andere delen zijn privébezit, die allemaal samen Greater Kruger worden genoemd. Het is alleen het Krugerpark dat je zelf kan verkennen tijdens een self-drive. Als je Greater Kruger wilt verkennen, moet je een begeleide jeepsafari boeken en/of verblijven in een van de safarilodges in de privéwildreservaten.
Note: De totale oppervlakte van het Kruger Nationaal Park bedraagt 20.000 m2, wat ongeveer overeenkomt met de oppervlakte van een land als Slovenië.
Wat wij vonden van het Krugerpark
- Er zijn zoveel dieren in het Kruger National Park dat je er zeker van kunt zijn dat je hier heel wat leuke dieren zult zien, waaronder de big five.
- Het is zo groot, dat je hier meerdere dagen kunt spenderen.
- Op de meeste plekken is er niet veel dichte begroeiing in Kruger, wat ervoor zorgt dat het zicht hier erg goed is.
- Het is het beroemdste nationale park in Zuid-Afrika, dus het kan er soms behoorlijk druk zijn. Dit betekent dat er altijd een grote kans is dat er meerdere auto’s stilstaan bij het dier, waardoor je zicht wordt geblokkeerd.
Praktische info
R460 per volwassenen, per dag
R230 per kind, per dag
Dagelijks: 05:30 uur tot 18:30 uur
De openingstijden verschillen per seizoen.
Controleer dus altijd de actuele tijden op voorhand op de officiële website.
Geen tijd om te lezen?
Bewaar deze post op Pinterest!
3. Hluhluwe imfolozi Park
24° 50' Z, 30° 50' O
Hluhluwe-Imfolozi Park is ons absolute favoriete safaripark in Zuid-Afrika! Het is een van de oudste en meest gerenommeerde wildreservaten van het land. Het park staat vooral bekend om zijn inspanningen voor het natuurbehoud en de cruciale rol die het spelen bij het redden van de witte neushoorn van uitsterven. Er waren nog maar ongeveer 20 neushoorns over toen de specialisten van de Game Capture Unit hen beschermden met “Operation White Rhino.” Tegenwoordig zijn er meer dan 1.400 witte en 300 zwarte neushoorns. Met een beetje geluk kun je hier niet alleen de neushoorns zien, maar ook alle dieren van de Big Five en vele andere grote en kleine wilde dieren.
Oorspronkelijk waren Hluhluwe en Imfolozi twee afzonderlijke wildreservaten. Nu zijn ze verbonden door het Corridor Reserve en vormen samen één groot reservaat, waardoor het een van de grootste parken van Zuid-Afrika is.
Onze mening over Hluhluwe Imfolozi Park
- Dit park is minstens zo mooi als Kruger, maar veel minder druk. De lokale bevolking raadt vaak Hluhluwe Imfolozi aan in plaats van Kruger vanwege de drukte.
- De toegangsprijs is inclusief beide delen van het park (Hluhluwe en Imfolozi). Er is geen hek of barrière die de twee scheidt, dus je kunt twee parken zien voor de prijs van één.
- Ondanks dat het het een groot park is, is het wel mogelijk om het volledig te zien op 2 a 3 dagen.
- In de meeste wildreservaten worden de neushoorns onthoornd om stroperij te voorkomen. In Hluhluwe Imfolozi kun je deze mooie dieren nog steeds in al hun glorie bewonderen met hun hoorn. Het is over het algemeen het beste park om neushoorns te zien.
- We zijn misschien een beetje bevooroordeeld omdat we hier onze eerste en enige luipaard zagen.
Praktische info
R240 per volwassenen, per dag
R120 per kind, per dag
Zomer
Dagelijks: 5:00 uur to 18:00 uur
Winter
Dagelijks: 6:00 uur to 17:00 uur
Tips voor een self-drive safari
Een verrekijker is een must
Niet alle dieren in het Krugerpark zitten vlak langs de weg. Daarom is een verrekijker echt wel een must. Zo kun je ook altijd op veilige afstand blijven en de dieren nog meer in detail bekijken.
Begin vroeg
Kruger National Park is groot... nee sorry, het is enorm! Als je bij het park aankomt op het moment dat de poorten opengaan, kun je het park verkennen voordat de grote drukte toekomt, wanneer de dieren nog niet verjaagd zijn door de massa en dan heb je meer tijd om een heel gebied van het park te verkennen.
Hou je aan de snelheidslimiet
De maximumsnelheid in het Krugerpark op verharde wegen is 50 km/u. Houd je aan deze maximumsnelheid! Niet alleen om de dieren te beschermen, maar ook zodat je de dieren veel gemakkelijker kunt spotten. Het is echt geen grap als we je zeggen dat er snelheidscontroles zijn in het Kruger National Park. Neem de tijd om deze prachtige plek te ontdekken en voorkom boetes.
Hou rekening met de sluitingsuren van de poorten
Zorg ervoor dat je de openingstijden van de poorten kent en pas je route hieraan aan. Houd rekening met de maximumsnelheid, voorzie extra tijd voor het spotten van bijzondere dieren en zorg ervoor dat je altijd de tijd in de gaten houdt. Je riskeert een zeer hoge boete als je niet voor sluitingstijd bij de poort bent.
Hou altijd een veilige afstand van dieren
Wilde dieren kunnen zich heel onvoorspelbaar gedragen en reageren. Houd altijd een veilige afstand tussen jou en de wilde dieren om gevaarlijke situaties te voorkomen. Hang ook nooit uit je raam!
Verlaat nooit je voertuig!
Verlaat nooit, maar dan ook nooit, je auto in het park, behalve op plekken waar duidelijk staat aangegeven dat het is toegestaan. Dit is niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van de dieren.
Bring Water and Snacks
Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Het kan even duren voordat je een restcamp tegenkomt. Het is daarom altijd handig om iets te eten of drinken bij je te hebben voor de kleine honger of dorst. Er zijn ook picknickplekken waar je in een prachtige omgeving van een kleine snack kunt genieten. Wees je altijd bewust van je omgeving, want ook hier kunnen dieren komen. En geef nooit eten aan de dieren!
Voorzie een kaart
In de rustkampen kan je naar het toilet gaan en vind je vaak een winkeltje met eten en drinken. De grotere rustkampen hebben ook een restaurant en een tankstation. Het is altijd handig om een kaart bij de hand te hebben, een fysieke kaart of één op je telefoon, zodat je tijdens jouw safari weet wanneer je iets kan eten, kan tanken of een bezoekje kan brengen aan het toilet.
Tank voordat je het park binnenrijdt.
In het geval van nood zijn er tankstations in enkele van de rustkampen in het Krugerpark. Toch raden we je aan om te tanken voordat je de poort inrijdt. Zo hoeft je je geen zorgen te maken over een lege tank tijdens je safari.
Breng je paspoort en rijbewijs mee
Normaal gesproken zou je sowieso altijd je paspoort en rijbewijs bij je moeten hebben, maar we willen je er toch even expliciet op wijzen. Om het park te betreden, moet je je paspoort en soms ook je rijbewijs laten zien. Dit is vooral om stropers tegen te gaan. Zo voorkom je dat je bij de poort terug moet draaien en tijd verliest om je paspoort te halen.
Win-Win voor iedereen
Wist je dat, als je iets koopt of boekt via onze links, wij een kleine commissie ontvangen?
Je betaalt nochtans hetzelfde bedrag en hebt dus geen extra kosten! Het is dus een win-win voor iedereen. Op deze manier kunnen we nog meer reisinspiratie en tips aan deze blog toevoegen voor jouw volgende avontuur. Hartelijk dank!