Overzicht
Hey daar! We willen je graag laten weten dat deze blogpost mogelijk affiliate links bevat. Dat betekent dat als jij iets koopt via deze links, wij een kleine commissie ontvangen zonder extra kosten voor jou. Dit helpt ons om deze blog draaiende te houden en jou van nog meer toffe tips en gidsen te voorzien. Bedankt voor je support!
Reisroute Namibië
Nadat we helemaal verliefd werden op Zuid-Afrika, was het al snel duidelijk: we moesten terug naar Afrika. Voor onze tweede reis viel onze keuze op Namibië, een land dat bekendstaat om zijn fascinerende natuur en schilderachtige landschappen. En wat zijn we blij met die keuze! Namibië heeft onze verwachtingen niet alleen waargemaakt, maar onze liefde voor Afrika alleen maar versterkt.
Met een oppervlakte van maar liefst 824.292 km² is Namibië, na Mongolië, het op een na minst dichtbevolkte land ter wereld. Dat betekent dat als we zeggen dat je uren kunt rijden zonder iemand tegen te komen, we dat écht letterlijk bedoelen! Namibië heeft zijn naam te danken aan de Namib-woestijn, een uitgestrekt gebied dat langs de kust van de Atlantische Oceaan loopt. Naast de beroemde bezienswaardigheden word je er getrakteerd op cultuur, unieke ervaringen, en eindeloze vergezichten. Terwijl je door het land rijdt, verandert het landschap bijna elk uur – van rotsige bergen tot goudkleurige duinen en uitgestrekte savannes.
Deze Namibië reisroute brengt je langs de mooiste en meest indrukwekkende plekken van het land. Van iconische wildlife tot adembenemende uitzichten, deze roadtrip heeft alles voor een onvergetelijke ervaring in Namibië!


Over deze Namibië reisroute
Onze route door Namibië hebben we in 16 dagen afgelegd, maar hij is ook prima in twee weken te doen. Heb je wat meer tijd? Dan kun je er zelfs drie weken van maken, zodat je in een nog relaxter tempo kunt reizen. We hebben handige tips toegevoegd voor zowel een 2- als 3-weekse variant van deze route.
Het is een avontuurlijke route vol hoogtepunten, met genoeg ruimte om stops toe te voegen of te vervangen en helemaal aan te passen naar jouw interesses en voorkeuren. We hebben de route uitgestippeld met de klok mee, van zuid naar noord, maar je kunt ‘m net zo goed in omgekeerde richting plannen!
Dus, welke kant op? Dat hangt af van waar je mee wilt beginnen of eindigen. Het zuiden en oosten staan bekend om hun prachtige landschappen en eindeloze vergezichten, terwijl het noorden dé regio is voor safari’s en wildlife. Zelf kozen we ervoor om te starten met de landschappen en af te sluiten met safari’s om zo de laatste dagen van onze reis te kunnen vullen met het spotten van wilde dieren!
Heb je vragen of twijfel je nog over bepaalde keuzes? Stuur ons gerust een berichtje; we denken graag met je mee om jouw ideale route door Namibië samen te stellen!

De beste reistijd voor Namibië
Je kunt deze route door Namibië het hele jaar door rijden, maar de ideale reistijd hangt af van jij zelf verkiest. Elk seizoen heeft zo zijn charme, met eigen voor- en nadelen.
Omdat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan die op het noordelijk halfrond. De wintermaanden, van mei tot en met oktober, worden vaak als de beste tijd beschouwd om Namibië te bezoeken. In deze droge periode kan je genieten je van mildere temperaturen en weinig regen, wat ideaal is voor het spotten van wilde dieren. Door de weinige planten is de zichtbaarheid beter, en de dieren verzamelen zich vaker bij waterbronnen. Houd er wel rekening mee dat juni tot en met oktober/november het hoogseizoen is; verwacht tijdens deze periode meer toeristen en hogere prijzen.
Het tussenseizoen, april en mei, is daarom eigenlijk de beste optie. In deze maanden is het weer nog steeds aangenaam, er zijn minder toeristen, en je profiteert van lagere prijzen.
November tot en met maart is de zomer- en regentijd in Namibië. Het kan dan enorm warm worden, en je kunt te maken krijgen met zware onweersbuien. Dit brengt wel het landschap tot leven, met prachtige groene uitzichten, maar als je voor de wilde dieren komt, is het droge seizoeneen betere keuze.

Een auto huren in Namibië
Voor deze self-drive route door Namibië raden we je sterk aan om een 4×4 te huren. En als je echt het avontuur compleet wilt maken, ga dan voor een exemplaar met daktent! Waarom? Omdat Namibië een aantal waanzinnig mooie, unieke campings heeft, en slapen onder de sterren in een daktent is gewoon een ervaring op zich. Daarnaast is de keuze aan accommodaties niet altijd even groot en kunnen de prijzen hoog oplopen, dus kamperen biedt niet alleen vrijheid maar is vaak ook kostenbesparend.
Het aanbod aan huurauto’s in Namibië kan overweldigend zijn, maar wij kunnen Zambezi Car Rental zeker aanbevelen. Zij bieden niet alleen een auto, maar een complete service voor je roadtrip. Onze auto was uitgerust met alle benodigdheden en nog veel meer. De communicatie was snel en soepel, en onderweg was overal aan gedacht. Onze daktent? Die was heerlijk comfortabel en stond binnen enkele minuten op. Voor deze reis hadden we ons geen betere auto kunnen wensen!

Rijden in Namibië
Autorijden in Namibië is over het algemeen makkelijk en veilig? Je rijdt er namelijk vaak kilometers zonder ook maar één andere auto tegen te komen! Wel goed om te weten: in Namibië rijden ze aan de linkerkant van de weg. We raakten er snel aan gewend en vonden het geweldig om door de steeds wisselende landschappen te rijden.
Omdat het land zo uitgestrekt is, liggen sommige bestemmingen ver uit elkaar, wat betekent dat je soms een langere afstand op één dag aflegt. Gelukkig zorgt de prachtige omgeving ervoor dat dit nooit verveelt!
Namibië heeft zo’n 64.799 km aan wegen, waarvan slechts 7841 km verhard is. Daarom is een 4×4 een absolute aanrader. De onverharde wegen zijn over het algemeen goed onderhouden, maar je kunt soms te maken krijgen met overstromingsgebieden, hobbels en gaten. De snelheidslimiet op onverharde wegen is 100 km/uur, maar wij raden aan om rond de 60-80 km/uur te rijden voor de veiligheid, gezien het onvoorspelbare wegdek en mogelijke obstakels. In de bebouwde kom en in nationale parken geldt een limiet van 60 km/uur, en op verharde snelwegen mag je 120 km/uur rijden.
Ook al zie je vaak geen andere weggebruikers, het blijft belangrijk om goed op te letten. Voertuigen kunnen soms sneller naderen dan je denkt, zeker op langere afstanden waar je makkelijk 80-100 km/uur rijdt.
Meer tips over zelf rijden en een auto huren in Namibië vind je in onze uitgebreide gids!
Tip: De meeste wegen in Namibië zijn onverhard en bestaan voornamelijk uit grind, waardoor de kans op een lekke band groter is. Gelukkig is Zambezi Car Rental hierop voorbereid: je krijgt niet één, maar twee reservewielen en al het benodigde gereedschap mee. Zorg er wel voor dat je van tevoren weet hoe je een band moet vervangen – dat voorkomt stress als het moment daar is!
Windhoek
Wanneer je met het vliegtuig reist naar Namibië, begint je avontuur hoogstwaarschijnlijk in de hoofdstad Windhoek. Hier kun je je huurauto ophalen, geld opnemen of wisselen, en een simkaart aanschaffen (als je dat niet al op de luchthaven hebt gedaan). Windhoek is ook de ideale plek om even bij te komen van de vlucht en de laatste voorbereidingen te treffen: tank de auto vol en doe boodschappen voor de komende dagen. Supermarkten zijn namelijk schaars in Namibië, dus het is slim om een voorraadje in te slaan.
Verder is er niet heel veel te doen in Windhoek. Je kan een korte stop kunnen maken bij de iconische Christuskirche, of dit bewaren voor je laatste dag in de stad op het einde van deze reisroute. Bij aankomst besloten wij onze eerste nacht in Windhoek door te brengen, zodat we de volgende ochtend fris en vroeg aan onze roadtrip door Namibië konden beginnen!

Aanbevolen camping in Windhoek:
Urban Camp
Als je jouw huurauto pas een dag later gaat ophalen, kan je alsnog overnachten in een van de prachtige tenten van Urban Camp.
Arebbusch Travel Lodge Campsite is een prima alternatief als Urban Camp volgeboekt is.
Camping tip!


Alternatief voor een reis van 2 of 3 weken: Het eerste deel van deze Namibië reisroute hangt af van hoeveel tijd je hebt.
Heb je twee weken? Dan kun je ervoor kiezen om Lüderitz en Kolmanskop over te slaan, omdat dit een flinke omweg is, en direct van Windhoek naar Sossusvlei te rijden.
Met drie weken de tijd kun je ook de beroemde Fish River Canyon aan je route toevoegen tussen Windhoek en Kolmanskop. Wij hebben deze zelf niet bezocht, maar horen van veel reizigers dat dit spectaculaire uitzicht absoluut de moeite waard is!
Lüderitz - Kolmanskop
De afstand tussen Windhoek en Lüderitz is groot, dus plan zeker een extra dag in voor deze rit. Gelukkig is dit geen ‘verloren’ dag in de auto, want je rijdt door zo’n unieke landschappen dat dit echt een van de bijzondere ervaringen van je Namibië-roadtrip wordt. Lüderitz is bovendien de dichtstbijzijnde plek om de fascinerende spookstad Kolmanskop te bezoeken, en de ideale uitvalsbasis om deze unieke plek te bezoeken.

Kolmanskop is zonder twijfel een van de meest fascinerende plekken in Namibië. Deze verlaten spookstad wordt langzaam overgenomen door het woestijnzand en vertelt het verhaal van een ooit welvarend mijndorp dat plots werd achtergelaten toen de diamantvoorraad opraakte. Vandaag de dag zijn de half met zand bedolven huizen met hun mysterieuze charme een droomlocatie om leuke foto’s te maken.

Aanbevolen camping in Lüderitz:
Shark Island
Als je niet in Lüderitz raakt in één dag, kan je onderweg overnachten bij verschillende campings die je onderweg tegenkomt, waaronder de prachtige Camping Klein Aus Vista.
Camping tip!


Geen tijd om te lezen?
Bewaar deze post op Pinterest!


Sesriem - Sossusvlei
Ah, Sossusvlei! Samen met Etosha National Park staat deze prachtige zandduinvallei hoog op onze lijst van favoriete plekken in Namibië. Het is gelegen in het prachtige Namib-Naukluft National Park, en je kan er tal van indrukwekkende hoogtepunten bezoeken: de imposante Big Daddy Dune, de surrealistische vlakte van Deadvlei en het iconische Dune 45. Beklim bij zonsopgang of zonsondergang een van deze immense duinen voor adembenemende uitzichten en foto’s die zo uit een film lijken te komen.
Op je weg naar buiten moet je zeker ook een bezoek brengen aan de Sesriem Canyon. Dit is een smalle kloof, vlak bij de parkuitgang en is de perfecte afsluiter van een dagje in Sossusvlei.
Om Sossusvlei te bezoeken kan je best verblijven in het nabijgelegen Sesriem. Je vindt hier verschillende lodges en campings die binnen de parkgrenzen liggen, wat een groot voordeel heeft: je kunt een uur eerder vertrekken richting de duinen en/of een uur later terugkeren dan bezoekers die buiten het park verblijven.

Aanbevolen camping in Sesriem:
Sesriem Oshana Campsite of Sesriem camping.
Als je het budget hebt, lijkt de Dead Valley Lodge de perfecte lodge om je tijd in Sossusvlei door te brengen als het te warm is om te verkennen!
Sossus Oasis Campsite is een leuke camping net buiten de poorten van het Nationaal Park.
Camping tip!


Swakopmund
Wanneer je vanuit Sossusvlei naar het kuststadje Swakopmund rijdt, maak dan zeker een tussenstop in het charmante Solitaire. Hier kun je niet alleen de tank van je auto vullen, maar ook jezelf trakteren op een heerlijke pauze. Je kan. hierin het bakkerijtje genieten van een lekker stukje gebak en een koffietje in een super mooie omgeving!


Swakopmund is een gezellig kuststadje waar je nog heel duidelijk de Duitse invloeden vindt in de architectuur. Het stadje is niet alleen gezellig, er valt ook heel wat te ontdekken en beleven. Zo kan je bijvoorbeeld het nabijgelegen Walvisbaai bezoeken, waar alles om roze draait: roze meren, talloze roze flamingo’s… Vanaf hier kun je ook toch maken door het beroemde en unieke Sandwich Harbor, waar de zandduinen letterlijk samenkomen met de zee.


Op slechts een uurtje rijden van Swakopmund ligt het Cape Cross Seal Reserve, waar je de grootste zeehondenkolonie ter wereld vindt. De rit ernaartoe is op zich al een belevenis: je rijdt langs de ruige Atlantische kust door het Skeleton Coast National Park, beroemd om zijn mysterieuze scheepswrakken. Dichter bij Swakopmund zelf kan je gaan sandboarden of quadrijden in de duinen, een rit maken met een fiets door het zand, of gaan kajakken tussen de nieuwsgierige zeehonden.
Als je het liever wat rustiger aan doet, is er altijd de optie om gewoon lekker aan het strand te zitten met een drankje of een hapje. Ook kan je in de groetere supermarkten van Swakopmund weer wat voorraad in slaan voor de dagen die nog komen.
Tickets
Ontdek alle leuke activitieten in tours in Swakopmund!


Spitzkoppe
De volgende unieke stop op deze Namibië reisroute is Spitzkoppe, waar het landschap je weer opnieuw zal verrassen. Enorme granieten rotsen en grillige rotsblokken rijzen hier op uit de vlaktes, met als hoogtepunt een 700 meter hoge piek van meer dan 700 miljoen jaar oud. Spitzkoppe wordt ook wel eens de “Matterhorn van Namibië” genoemd. Met zoveel unieke rotsformaties en mysterieuze grotten is dit dé plek voor wandelaars, fotografen en klimmers die een ongerept stukje natuur willen ontdekken.


Daarbovenop is het door de afgelegen ligging de ideale plek om ’s nachts de sterrenhemel te bewonderen. Je kan hier makkelijk met het blote oog de Melkweg zien. Een dagbezoek is zeker de moeite waard, maar als je met een daktent reist, raden we je zeker aan om minstens één nacht te blijven. Voor ons was dit een van de mooiste en meest unieke kampeerplekken in heel Namibië, waar je echt kunt opgaan in de rust en natuur om je heen.

Camping tip!

Twyfelfontein en Grootberg
Alternatief voor 2-3 weken: De volgende stop op de route hangt af van hoeveel tijd je hebt.
Heb je wat minder tijd? Dan is het slim om direct van Spitzkoppe naar Etosha National Park te rijden.
Heb je echter één of meerdere dagen extra, dan is een omweg via de rotstekeningen in Twyfelfontein en de indrukwekkende Grootbergpas absoluut de moeite waard.
Twyfelfontein is een UNESCO-werelderfgoedlocatie, waar je de grootste verzameling rotstekeningen in zuidelijk Afrika vindt, met meer dan 2000 indrukwekkende gravures. Tijdens een rondleiding neemt een gids je mee langs de Lions Man Trail, waar je meer leert over de geschiedenis en symboliek van deze oude tekeningen. Omdat er geen schaduw is, kun je het beste vroeg in de ochtend gaan om de hitte en de drukte te vermijden.
Vanuit Twyfelfontein is de rit naar Grootberg via de Grootbergpas een aanrader. Op deze bergpas, op 1.550 meter hoogte, rijd je door het ruige en schitterende Grootberggebergte—opnieuw een landschap dat weer compleet anders aanvoelt dan wat je tot nu toe hebt gezien op deze Namibië reisroute.


Namibië
Etosha National Park
Tijd om door te reizen naar nog een absoluut hoogtepunt van deze Namibië reisroute: het beroemde Etosha National Park. Onderweg kan je ook nog een stop maken bij het Omapaha Etosha Himba Village. Hier kun je tijdens een rondleiding meer leren over de cultuur van de Himba-bevolking en hun traditionele manier van leven. Een bijzondere kennismaking met de rijke cultuur en gastvrijheid van dit unieke volk, voordat je verdergaat naar de indrukwekkende natuur van Etosha.


Dan is het tijd om het Etosha National Park binnen te rijden—zonder twijfel onze favoriete plek in Namibië! Dit park is niet alleen een van de grootste van Afrika, maar ook een van de beste plekken om wilde dieren te spotten tijdens een game drive. Etosha heeft verschillende campings in het park waar je kunt overnachten, en het unieke hier is dat elk kamp een eigen waterpoel heeft. Daardoor kun je de dieren 24/7 bewonderen, zelfs ’s avonds als de poorten dicht zijn. Blijf hier dus zeker een paar nachten voor de ultieme safari-ervaring!

Aanbevolen campings in Etosha Nationaal Park:
Halali en Okaukuejo hebben de mooiste waterputten.
Camping tip!


Waterberg National Park
Heb je nog geen cheeta’s gespot in Etosha? Maak dan onderweg naar Waterberg National Park een stop bij het Cheetah Conservation Fund! Deze internationale organisatie zet zich met hart en ziel in voor het redden van wilde cheeta’s. Tijdens een tour door het centrum kun je de cheeta’s zien voeren, die niet meer kunnen worden vrijgelaten. Of ga op een cheeta-rit door het park, waar je de cheeta’s spot die worden klaargemaakt om terug de natuur in te gaan. Wij vonden het absoluut de moeite waard en kregen echt het gevoel dat dit centrum er is voor de cheeta’s, niet voor het toerisme!


In Waterberg National Park ontdek je het indrukwekkende Waterbergplateau en de Tafelberg. Dit is een unieke plek waar zeldzame dieren veilig leven om beschermd te worden. Je kunt hier zowel op eigen houtje als met een gids prachtige wandelingen maken en genieten van adembenemende uitzichten. Voor de ultieme ervaring kun je samen met een gids op zoek gaan naar neushoorns!

Aanbevolen campings in Waterberg:
Waterberg Plateau Campsite of Hamakari Campsite
Camping tip!


Alternatief: Okonjima Nature Reserve
Ben je na Etosha nog niet uit gespot? Dan is Okonjima Nature Reserve een top alternatief voor Waterberg. Dit natuurreservaat is de thuisbasis van de AfriCat Foundation, die zich inzet voor de bescherming van grote roofdieren en bedreigde soorten in Namibië. Om Okonjima te bezoeken, moet je er wel een nachtje blijven, dus plan je verblijf vroeg, want het raakt snel volgeboekt.
Heb je wat extra tijd? Dan kan je ook gewoon nog beiden combineren.
Windhoek
De roadtrip door Namibië eindigt weer in Windhoek, waar je waarschijnlijk je huurauto moet inleveren. Heb je nog wat tijd over? Dan kan je nog wat van de stad verkennen, de iconische Christuskirche bezoeken, genieten van een diner bij het bekende Joe’s Beer House, of een paar heerlijke wijnen bij de Stellenbosch Wine Bar and Bistro gaan proeven.



Aanbevolen camping in Windhoek:
Urban Camp
Als je jouw huurauto al hebt ingeleverd, kan je alsnog overnachten in een van de prachtige tenten van Urban Camp.
Arebbusch Travel Lodge Campsite is een prima alternatief als Urban Camp volgeboekt is.
Camping tip!
Win-Win for everyone
Did you know that, if you buy or book something through our links, we receive a small commission?
However, you still pay the same and therefore have no extra costs! So a win-win for everyone. This way, we can continue to add even more travel inspiration and tips to this blog for your next adventure. Thanks a lot!
Thank you for visiting our blog
We hope you find our free travel guides and tips useful. If you want, you can support us virtually by ‘buying us a coffee‘.
Every contribution, no matter how small, is greatly appreciated and will help us continue to share our passion with you and grow this blog.
Win-Win for everyone
Did you know that, if you buy or book something through our links, we receive a small commission?
However, you still pay the same and therefore have no extra costs! So a win-win for everyone. This way, we can continue to add even more travel inspiration and tips to this blog for your next adventure. Thanks a lot!