Wandelgids: Trolltunga Hike in Noorwegen + Map

Trolltunga, één van de beroemdste en meest indrukwekkende kliffen van Noorwegen. Het is een adembenemende plek in het Hardangervidda Nationaal Park, omring door prachtige bergen en fjorden. Trolltunga betekent letterlijk "trollentong" en we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen waarom het juist deze naam heeft gekregen. Vanaf deze indrukwekkende klif heb je een waanzinnig uitzicht over het Ringedalsvatnet. Elk jaar komen er duizenden mensen van over de hele wereld naar Trolltunga om een foto te nemen met deze iconische klif. In deze blogpost vertellen we je alles over de Trolltunga, hoe je er raakt en wat het zo geweldig maakt.
60° 07′ N, 06° 45′ O

Overzicht

Trolltunga Hike Overzicht

Totale fstand

Optie 1: 20 KM
Optie 2: 27 km
Optie 3: 38 km

Hoogteverschil

Optie 1: 320 m
Optie 2: 800 m
Optie 3: 1040 m

Aantal hoogtemeters

Optie 1: 800 m
Optie 2: 1000 m
Optie 3: 2000 m

Duur van de wandeling

Optie 1: 7-10 uur
Optie 2: 8-12 uur
Optie 3: 15 uur

Type wandeling

Heen & Terug

Moeilijkheidsgraad

Gemakkelijk - Matig - Moeilijk - Expert

Geen tijd om te lezen?

Bewaar deze post op Pinterest!

Complete guide about the Trolltunga hike

Hoe is Trolltunga ontstaan

De Trolltunga is ontstaan door jarenlange gletsjer erosie tijdens de laatste ijstijd. Ongeveer 10.000 tot 12.000 jaar geleden bedekten enorme gletsjers een groot deel van het Noorselandschap, inclusief het Hardangervidda-plateau.

Terwijl deze gletsjers bewogen, schraapten en vormden ze de bergen en valleien in Noorwegen, inclusief het gebied waar nu Trolltunga ligt.

The Trolltunga cliff
Trolltunga

Wanneer een gletsjer deze plek passeerde, groef hij zich in in de rotsen en maakte een diepe scheur. Met de jaren smolt de gletsjer en trok deze weg, waardoor deze lange en smalle rotsrichel achterbleef die als een “trollentong” uit de berg steekt.

View over a lake surrounded by mountains during the hike to Trolltunga
De uitzichten tijdens de hike

Sindsien hebben de invloeden van de natuur, zoals het weer en vriestemperaturen, Trolltunga gevormd tot de vorm dat het nu heeft. Nu is het een unieke en super bekende rotsformatie in Noorwegen, die zo’n 700 meter boven het Ringedaslvatnet uitsteekt.

Van over de hele wereld komen er mensen naar hier om dit adembenemende uitzicht op de fjorden en de omgevende bergen met hun eigen ogen te kunnen zien.

A hand holding a cup of coffee with a view over Ringedalsvatnet lake surrounded by mountains in the background at Trolltunga.
Koffietje in de ochtend na een nachtje bij Trolltunga

De Trolltunga Hike

De wandeling naar Trolltunga wordt beschouwd als een veeleisende wandeling vanwege de afstand en een aantal stevige beklimmingen. Je moet een goede fysieke conditie hebben om deze hike te kunnen doen.

A signpost during the hike to Trolltunga
Wegwijzer vanaf parking 3, nog 10 km te gaan!

Er zijn drie verschillende plaatsen (parkeerplaatsen) van waar je kan beginnen wandelen. Afhankelijk van waar je begint, is de wandeling in totaal 38, 28 of 20 km. Hoe lang je over de hike doet, hangt af van je tempo, de weersomstandigheden en waar je de wandeling start.

Cédric hiking with a backpack on a rocky trail with a mountain in the background on the way to Trolltunga
Onderweg naar Trolltunga

We raden je aan om vroeg in de ochtend te beginnen met wandelen, zodat je voldoende tijd hebt om terug te raken voor het donker wordt. De volledige wandeling is goed aagegeven met de typische rode ‘T’. Onderweg kom je ook bordjes tegen die aangeven hoeveel kilometer je nog moet wandelen, zowel naar Trolltunga als terug naar het begin.

De meeste mensen beginnen met wandelen vanaf P2 of P3, aangezien het eerste stuk van P1 naar P2 niet zo interessant is.

Hieronder geven we je iets meer uitleg over de verschillende delen van de wandeling, afhankelijk van waar je begint.

Starten vanaf P1 (Tyssedal)

Als je begint met wandelen vanaf P1, moet je eerst 5,5 km wandelen langs de verharde autoweg die naar P2 leidt.
Het is eigenlijk niet aan te raden om je wandeling hier te beginnen, omdat het je totale wandeling 11 km langer maakt en er niets bijzonders is aan dit deel.

Totale afstand: 38 km
Hoogteverschil: 1040 m
Aantal hoogtemeters: 2000 m
Geschatte wandeltijd: 15 uur

Starten vanaf P2 (Skjeggedal)

P2 is waar de meeste mensen beginnen te wandelen. Dit is ook de plek waar je faciliteiten vindt zoals toiletten en informatieborden met details over het pad en veiligheidsrichtlijnen.

Vanaf P2 begint het pad meteen met een uitdagende en steile klim. Je begint te wandelen op een verharde weg met een reeks haarspeldbochten die je hoger de berg op leiden. Dit deel van de wandeling kan behoorlijk zwaar zijn, dus neem je tijd en doe het rustig aan. Hou er rekening mee dat er na dit deel nog veel moet komen.

Totale afstand: 27 km
Hoogteverschil: 800 m
Aantal hoogtemeters:1200 m
Geschatte wandeltijd: 8-12 uur

Noorwegen - Trolltunga P2
Trolltunga P2 tot P3
Vanaf P3 (Mågelitopp)

De echte wandeling naar Trolltunga begint op P3. De eerste 1 tot 2 kilometer zijn vrij vlak. Hierna verandert het pad in een stenen trap. Het is een behoorlijk veeleisend stuk bergop, maar naar onze mening het zwaarste deel van de wandeling van P3 naar Trolltunga. Als dit stukje bergop eenmaal hebt overwonnen, is de rest van de wandeling een aangename afwisseling tussen stijgen en dalen.

Totale afstand: 20 km
Hoogteverschil: 320 m
Aantal hoogtemeters: 800 m
Geschatte wandeltijd 7–10 uur

Sarah hiking to Trolltunga over a trail that is still covered in snow
Sneeuw op het pad naar Trolltunga
View from our tent over Ringedalsvatnet when staying the night at Trolltunga
Hotel uitzicht bij Trolltunga

Hotels

Ontdek de beste plekjes om te overnachten in Odda en geniet van een heerlijke nachtrust!

Hoe raak je er

Het kan best ingewikkeld zijn om bij de verschillende startpunten/parkeerplaatsen van Trolltunga te raken. Zoals we al eerder hebben verteld zijn er 3 verschillende parkings en dus 3 verschillende plekken vanaf waar je kan beginnen wandelen.

Hieronder hebben we de verschillende parkeeplaatsen afzonderlijk beschreven en geven we je iets meer uitleg over hoe er te raken met de shuttles.

Parkeerplaatsen

P1 (Tyssedal)

Dit is de eerste parkeerplaats die je tegenkomt op weg naar Trolltunga. Het is een grote parkeerplaats met plek voor zo'n 220 auto's. Dit is ook de enige parkeerplaats die geschikt is voor grote campers.

Parkeertarief:
Eén dag (tot middernacht) – NOK 300
Twee dagen (tot middernacht) – NOK 500
Seizoen: Het hele jaar geopend

P2 (Skjeggedal)

P2 (Skjeggedal) is het meest gekozen startpunt. Dit is ook de plek waar je faciliteiten vindt zoals toiletten en informatieborden met details over het pad en veiligheidsrichtlijnen. Deze parkeerplaats heeft 180 parkeerplaatsen en is alleen geschikt voor auto's of minibusjes (maximale lengte: 5,20m). Je kan niet op voorhand reserveren voor deze parking. Staat deze vol, dan zal je moeten parkeren op P1 en de shuttle nemen naar P2. De weg van P1 naar P2 is een tolweg.

Tol & parkeertarief(Tol (200NOK) is inbegrepen in de prijs)
Eén dag (tot middernacht) – NOK 500
Twee dagen (tot middernacht) – NOK 700
Seizoen: Het hele jaar geopend

P3 (Mågelitopp)

P3 is een soort 'privé' parking met slechts 30 plaatsen. Deze parking is alleen geschikt voor kleine voortuigen (max 2m hoogte) en je moet hiervoor op voorhand reserveren. De weg naar P3 is smal met heel wat haarspeldbochten.

Het voordeel van P3 is dat je onmiddellijk bij het beginpunt van de wandeling bent en je het zware stukje klimmen vanaf P2 kan overslaan. Het nadeel is natuurlijk de prijs en de beperkte beschikbaarheid.

Alleen pendelbussen en auto's met een vooraf geboekte parkeerplaats hebben toegang tot deze weg. Je mag dus ook niet naar P3 rijden om wandelaars af te zetten!

Tol & parkeertarief (Tol is NIET inbegrepen in de prijs)
Eén dag (tot middernacht) – NOK 600
Tol – NOK 200
Seizoen begin juni tot eind september

Shuttles

Er rijden meerdere shuttles tussen Odda en de verschillende parkeerplaatsen.

’s Ochtends rijdt er een shuttle verschillende keren van Odda naar P2. In de namiddag rijdt deze shuttle nog twee keer. Deze shuttle passeert P1, dus daar kan je ook opstappen om van P1 naar P2 te raken. Let op: deze shuttle rijdt alleen van eind mei tot eind september!
De shuttle terug van P2 naar P1 en Odda rijdt pas vanaf 13:15 in de namiddag. In de voormiddag raak je dus niet met een shuttle terug naar P1 of Odda.

Om van P2 naar P3 te raken (en terug), moet je een aparte shuttle nemen.

Alle tickets kunnen op voorhand online geboekt worden, behalve de terugrit van P3 naar P2.

Tussen Odda en P2 (Skjeggedal)

Odda–P2 Skjeggedal (retour): NOK 350
Odda-P2 Skjeggedal (enkele rit): NOK 200
P2 Skjeggedal–Odda (enkele rit): NOK 200

Tussen P1 (Tyssedal) en P2 (Skjeggedal)

De shuttle van Odda naar P2, passeert P1. Je kan dus parkeren op P1 en hier de shuttle nemen naar P2.
P1 Tyssedal–P2 Skjeggedal (retour): NOK 200
P1 Tyssedal–P2 Skjeggedal (enkele rit): NOK 100
P2 Skjeggedal–P1 Tyssedal (enkele rit): NOK 100

Tussen P2 (Skjeggedal) en P3 (Mågelitopp)

De shuttle tussen P2 en P3 rijdt van 1 juni tot 29 september, zolang de weg sneeuwvrij is. De shuttle rijdt elk half uur van 06:30 tot 11:15 en van 14:30 tot 19:00. Hou er dus rekening mee dat er geen shuttle rijdt tussen 11:15 en 14:30.

P2 (Skjeggedal) naar P3 (Mågelitopp): NOK 150 (enkele rit)

Omdat het moeilijk te voorspellen is hoe lang je over de wandeling zal doen, kan je op de terugweg alleen een retourticket kopen op de bus.

We weten dat het allemaal een beetje ingewikkeld lijkt, en geloof ons: dat is het ook. Je kan altijd meer informatie vinden op de officiële Trolltunga website. Uiteraard mag je het ons ook altijd laten weten als je een specifieke vraag hebt of als er iets niet duidelijk is.

Cédric hiking over the rocks with still some patches of snow on the mountains on the way to Trolltunga
Het water nog steeds bevroren in juni

Boek jouw vervoer in Noorwegen hier!

Trolltunga Parking map

Trolltunga Parking Map

Beste tijd om te wandelen

Het echte wandelseizoen voor Trolltunga loopt van 1 juni tot en met 31 augustus. Van half mei tot eind september rijden er shuttles tussen Odda en P2. De shuttle tussen P2 en P3 rijdt van begin juni tot eind september, afhankelijk van de sneeuw. Hou er rekening mee dat er buiten het wandelseizoen) nog veel sneeuw op het pad kan liggen.

In het winter seizoen van 1 Oktober to 31 mei moet je altijd met een gids naar Trolltunga wandelen. Verschillende bedrijven bieden begeleide sneeuwschoen tochten aan, zodat je kan genieten van het mooie uitzicht van op een besneeuwde Trolltunga.

Als je niet van plan bent om een nachtje te slapen bij Trolltunga, raden we je aan om te beginnen wandelen voor 08:00 om er zeker van te zijn dat je voor het donker terug bent.

The two of us standing on the Trolltunga cliff, rising above the Ringedalsvatnet in the distance surrounded by mountains
Het uitzicht vanaf Trolltunga

Kamperen bij Trolltunga

Trolltunga is een erg populaire bestemming onder toeristen, die van over de hele wereld komen om een foto te maken op deze iconische klif. Het zal je dus niet verbazen dat het er erg druk kan zijn. We hebben zelfs gehoord dat je soms een paar uur in de rij moet staan voor een foto.

Als je de drukte wil vermijden, raden we je aan om te overnachten bij Trolltunga. Er zijn meerdere gemarkeerde plekken langs de route waar je je tent mag opzetten. Wanneer je kampeert bij of onderweg naar Trolltunga, kan je de lange wandeling opsplitsen en wakker worden in dit indrukwekkende landschap. Er zijn dus best wel wat voordelen verbonden aan een nachtje slapen bij deze indrukwekkende klif!

Zorg wel dat je goed voorbereid bent om te kamperen. Het kan er ’s nachts ijskoud worden en extreem hard waaien. Neem warme kleding mee voor de nacht, voldoende water en eten, een stevige tent die tegen veel wind kan, een warme slaapzak enz.

Belangrijk! Er rijdt pas vanaf 13:15 een shuttle van P2 naar P1. Hou hier dus rekening mee als je op P1 geparkeerd staat en ’s ochtends wil terug wandelen.

Our tent on a rcoky and grassy terrain with Ringedalsvatnet in the background surrounded by mountains at Trolltunga.
Een nachtje in de tent bij Trolltunga

Begeleide hikes naar Trolltunga

Als je weinig tot geen ervaring hebt met hiken of je twijfelt of deze wandeling wel haalbaar is, raden we je aan om deze hike begeleid te doen. De gidsen kennen de lokale omstandigheden en weten hoe om te gaan met weersveranderingen. Onderweg kunnen ze je ook interessante informatie en extra uitleg geven over de hike en de omgeving. De meeste begeleide wandelingen naar Trolltunga zijn dagexcursies, die vroeg in de ochtend vertrekken en in de late namiddag of avond terugkeren. Om mee te gaan op zo’n begeleide hike, kan je dit best op voorhand vastleggen. Er zijn verschillende touroperators in de nabijgelegen stad Odda die begeleide wandelingen naar Trolltunga aanbieden.

Als je op zoek bent naar een echt spannende manier om bij de Trolltunga te raken, kan je langs een Via Ferrata naar boven klimmen Deze begeleide tocht begint met een 6 km lange fietstocht vanuit Skjeggedal. Vervolgens klim je langs een Via Ferrata 250 meter omhoog, om dan nog een klein stukje te wandelen tot aan de Trolltunga.

Begeleide hikes

Ontdek de Trolltunga op een unieke manier tijdens een van de begeleide hikes!

Tips en Veiligheid

Onderschat de hike naar Trolltunga niet. Het is niet zomaar ‘snel even een kijkje gaan nemen’ bij de klif. Het is een lange hike en kan op sommige stukken best veeleisend zijn, zowel fysiek als mentaal. Je moet goed voorbereid zijn en een degelijke conditie hebben! Echter, eenmaal je de Trolltunga bereikt, word je wel beloond met één van de mooiste uitzichten van Noorwegen.

Let wel op: Trolltunga hangt 700 meter boven het Ringedaslvatnet en er zijn geen omheiningen. Blijft dus minstens 1,5 meter weg van de rand en ga ook op de rand zitten! Dit is levensgevaarlijk.

Belangrijke wandeltips!

Draag goede wandelschoenen, want je moet over enkele gladde stukken en rotsen.
Er zijn geen voorzieningen onderweg, dus neem voldoende eten en water mee.
Zonnebescherming is essentieel op zonnige dagen, want je loopt de hele wandeling zonder beschutting.
Het weer in de bergen kan snel veranderen. Controleer altijd de weersverwachting voordat je aan de wandeling begint.
Draag of breng warme en waterdichte kledij mee. Het kan een heel pak kouder zijn boven in de bergen.
Leave nothing but footprints. Laat geen afval achter en raap indien mogelijk zwerfvuil dat je tegenkomt op. Zo kan iedereen genieten van de mooie natuur!

Win-Win voor iedereen

Wist je dat, als je iets koopt of boekt via onze links, wij een kleine commissie ontvangen?

Je betaalt nochtans hetzelfde bedrag en hebt dus geen extra kosten! Het is dus een win-win voor iedereen. Op deze manier kunnen we nog meer reisinspiratie en tips aan deze blog toevoegen voor jouw volgende avontuur. Hartelijk dank!

Laatst bijgewerkt op 26/07/2024

Reistips

France - Etretat - Beach

Reis-checklist: Vertrek Zorgeloos op Reis

Spain - Van

Hoe Plan je een (rond)reis of Roadtrip?


Vliegen naar Noorwegen

Slapen in Noorwegen

Steun ons

Hey avonturier! Vind je onze gratis reisgidsen en tips handig? Trakteer ons dan op een koffie als bedankje, zodat we je kunnen blijven inspireren met nog meer reissuggesties!


Shop

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *